Benecol® to grupa produktów z dodatkiem unikalnego składnika, którym są stanole roślinne, o udowodnionym działaniu obniżającym stężenie cholesterolu we krwi. Stanole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwiobiegu i zwiększają wydalanie go z organizmu, dzięki czemu skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Efektywność stanoli roślinnych została potwierdzona w badaniach. Listę referencyjną mogą Państwo zobaczyć tutaj.Logo Fundacji Kardiochirurgii

Działanie stanoli roślinnych zostało potwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA (European Food Safety Authority), który opiniuje i zatwierdza oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności.

Oświadczenie zdrowotne dla stanoli roślinnych:

„Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3,0 g  stanoli roślinnych”

Spożywanie produktów Benecol® zaleca się wszystkim osobom, które chcą obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie produktów Benecol® w zalecanych dziennych dawkach (30g margaryny, co odpowiada 3-4 kromkom pieczywa posmarowanego margaryną Benecol®) gwarantuje obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

Margaryna Benecol®  została wprowadzona na polski rynek w 2002 roku.  Od ponad 14 lat Benecol® pomaga Polakom skutecznie obniżać stężenie cholesterolu. Na rynku dostępne są margaryny i tłuszcze do smarowania pieczywa Benecol®, a od sierpnia bieżącego roku dostępny jest również suplement diety w wygodnej formie miękkich tabletek do ssania, które nie wymagają popijania wodą. Produkty Benecol® są zalecane przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi.

Marka Benecol® po raz pierwszy została wprowadzona na rynek w Finlandii, w roku 1995. Dziś produkty Benecol® są dostępne w 30 krajach na całym świecie i pomagają milionom konsumentów skutecznie obniżać stężenie cholesterolu we krwi. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej serca.