Mąka kokosowa cieszy się coraz większą popularnością, nie tylko wśród „bezglutenowców”. W jakich potrawach najlepiej sprawdzi się mąka kokosowa? Przepisy znajdziesz w tym artykule.

Zdrowy chlebek z mąki kokosowej

Pyszny chlebek z mąki kokosowej to dobry pomysł na śniadanie, ale też jako przekąska do pracy czy dietetyczny deser. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • ½ szklanki mąki z tapioki
  • 6 jajek
  • ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu.

Zanim zaczniesz przygotowywanie chlebka, nastaw piekarnik na 175 st. C – musi być dobrze rozgrzany. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki w małej misce. W dużym naczyniu ubij jajka na delikatną piankę i stopniowo dodawaj do nich olej kokosowy, miód i ocet jabłkowy. Powoli połącz ze sobą suche i mokre składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji masy.

Podłużną formę do pieczenia chleba nasmaruj cienką warstwą tłuszczu i przełóż do niej masę chlebową. Piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw na co najmniej 20 minut przed spróbowaniem.

Spód do pizzy z mąki kokosowej

Lubisz pizzę, ale na diecie nie chcesz się nią objadać? Kokosowy spód do pizzy z pewnością przypadnie ci do gustu – jest niskokaloryczny i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne ciasto. Przygotuj:

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • białko z jednego jajka
  • ulubione przyprawy (dobrze pasuje np. słodka papryka)
  • olej kokosowy do smażenia.

Jajka ubij z białkiem w dużej misce. Gdy osiągniesz pienistą konsystencję, wsyp mąkę kokosową i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj wybrane przyprawy i rozprowadź je po całej miksturze. Na patelni dobrze rozgrzej olej kokosowy, a następnie wylej na nią przygotowaną masę.

Smaż pod przykryciem przez ok. 4 minuty. Po tym czasie na cieście powinny pojawić się bąbelki – gdy je zaobserwujesz, przewróć ciasto na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie zdejmij z patelni i… skomponuj ulubiony zestaw dodatków do pizzy! Mniam!

Masz ochotę na coś słodkiego ze szczyptą orientu? Szybkie muffinki z mąki kokosowej okraszone kurkumą i imbirem to świetny sposób na spełnienie tej zachcianki.

Składniki na 8 muffinek:

  • ¾ szklanki i jeszcze ½ łyżki mąki kokosowej
  • ½  szklanki mleka kokosowego
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • po szczypcie pieprzu i soli.

Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy zmiksuj na gładką masę. W oddzielnej misce wymieszaj sodę z mąką kokosową, kurkumą, imbirem oraz pieprzem i solą. Powoli, stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych i miksuj je, aż uzyskasz jednolitą miksturę.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami i przelej do niej ciasto. Piecz muffinki przez ok. 25 minut – aż ciasto się zarumieni – a następnie wyciągnij z pieca i pozostaw do ostygnięcia.

Powodzenia z mąką kokosową i… smacznego!