Czy wiesz, że lampka czerwonego wina to dawka cennych antyoksydantów, które pomagają zachować młodość na dłużej oraz mogą wspomóc profilaktykę wielu chorób? Dominującym związkiem, któremu wino zawdzięcza swoje właściwości, jest resweratrol, obficie występujący w skórkach winogron. Przeczytaj o kilku zaletach picia czerwonego wina, pamiętając jednocześnie, że kluczem do zachowania zdrowia jest umiar.

Czerwone wino – właściwości korzystne dla serca

Cenny resweratrol, występujący w czerwonym winie, jest antyoksydantem, czyli związkiem zwalczającym w organizmie nadmiar wolnych rodników. Resweratrol ma jednak właściwości wyjątkowe pod wieloma względami.

Zainteresowanie tym związkiem wzrosło stosunkowo niedawno za sprawą tzw. „paradoksu francuskiego”. Badacze zauważyli, że mieszkańcy państw basenu Morza Śródziemnego rzadziej umierają w wyniku schorzeń sercowo-naczyniowych, mimo iż ich dieta jest bogata w tłuszcze nasycone. Zjawisko to powiązali z umiarkowanym, ale regularnym piciem czerwonego wina. Po dokładnej analizie jego składu stwierdzili, że właśnie resweratrol okazuje się być „ratunkiem” dla serca. Ten dobroczynny antyoksydant pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza wnikanie utlenionych LDL („złego” cholesterolu) w ściany naczyń krwionośnych. Dzięki temu redukuje ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. (1)

Picie wina a zdrowie – czy resweratrol może zapobiegać nowotworom?

20 lat temu w świecie nauki pojawiły się sugestie, że resweratrol może mieć działanie antynowotworowe. Dziś przypisywane są mu nie tylko właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów –  resweratrol może być wykorzystywany jako wsparcie w leczeniu raka na każdym etapie. Zgodnie z wynikami badań, resweratrol jest pomocny w terapii białaczki limfatycznej B-komórkowej, chłoniaka nieziarniczego, a także raka piersi, jajnika, prostaty, okrężnicy oraz czerniaka złośliwego. (2)

Inne zdrowotne zalety czerwonego wina

Zapobieganie chorobom serca i nowotworom to na pewno poważny pretekst do napicia się czerwonego wina, jednak trunek ten wpływa korzystnie na zdrowie również z innych powodów. Resweratrol ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Wciąż prowadzone są badania na temat działania związku w kierunku zapobiegania chorobom o charakterze neurodegradacyjnym, w tym chorobie Alzheimera, Parkinsona czy Huntingtona. Pewne obserwacje naukowe wykazują, że antyoksydant zawarty w czerwonym winie może w pewnym stopniu spowalniać procesy starzenia organizmu i tym samym – wydłużać życie. Dokładny mechanizm działania resweratrolu w tym względzie nie jest jednak do końca poznany. (1,2)

Zdrowe wino – po jakie sięgać?

Jak wybrać dobre wino czerwone, które zawiera najwięcej resweratrolu? Otóż najpotężniejszą dawkę znajdziesz w winach Pinot Noir, St.Laurent, Marzemino, Merlot i Blaufränkisch.(1) Dbasz o linię? Pamiętaj, że najmniej kaloryczne jest czerwone wino wytrawne. Dobrym pomysłem jest kieliszek wina do obiadu lub kolacji. Alkohol nieco pobudza apetyt, ale jednocześnie spowalnia opróżnianie żołądka i może zmniejszyć ilość przyjętego pokarmu.(3) Jeśli więc zastanawiasz się, jaki trunek postawić na świątecznym stole, może skusisz się właśnie na wino?

Choć zalet resweratrolu jest wiele, nie należy z nim przesadzać, bo wysokie dawki mogą spowodować skutki uboczne, jak utrata apetytu, zmniejszenie stężenia hemoglobiny, hematokrytu, liczby erytrocytów oraz inne.(1) Pamiętaj też, żeby nie sięgać po alkohol, jeśli przyjmujesz leki, które go wykluczają lub Twój lekarz uważa, że w Twoim przypadku napoje wyskokowe mogą okazać się szkodliwe.

Bibliografia:

  1. Koperć i wsp. Prozdrowotne właściwości resweratrolu, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), s. 5-15
  2. Mikuła-Pietrasik i wsp. Biologiczna wielofunkcyjność resweratrolu i jego pochodnych, Postępy Biochemii, 2015, 61 (4), s. 336-343
  3. M. Zelman, Wine: How Much is Good for You, WebMD, dostęp: 29.11.2016