Dietetyczna wigilia – jak ją przygotować? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na „odchudzenie” tradycyjnych potraw. Dzięki temu nie tylko unikniesz niestrawności i złego samopoczucia, ale też zminimalizujesz prawdopodobieństwo przytycia.

Dietetyczne potrawy wigilijne – kilka porad, jak je przygotować

Każdy, kto w tym roku zamierza przetestować dietetyczne przepisy na święta Bożego Narodzenia i wigilię, powinien przestrzegać kilku zasad – dzięki nim tradycyjne dania dalej będą smaczne, ale zarazem lekkie i zdrowe:

  • zamiast panierować i smażyć karpia, wypróbuj dietetyczne potrawy z ryb, np. ryba z piekarnika przyprawiona aromatycznymi ziołami,
  • ciasto na pierogi i uszka przygotuj z mąki pełnoziarnistej lub zmieszaj mąkę jasną i ciemną,
  • nie dosładzaj barszczu, zamiast tego dodaj do zupy cynamon i goździki,
  • zupę grzybową serwuj bez klusek czy makaronu, a do jej zabielenia zamiast śmietany użyj lekkiego jogurtu naturalnego,
  • kapustę z grochem podaj bez zasmażki – będzie równie smaczna, a mniej tłusta,
  • tradycyjną sałatkę z majonezem „odchudź” poprzez dodanie do niej majonezu wymieszanego z chudym jogurtem,
  • postaraj się, aby na wigilijnym stole znalazły się lekkie sałatki i surówki,
  • pieczywo pszenne zastąp pełnoziarnistym, które jest zdrowsze i szybciej zaspokaja głód,
  • nie przesalaj potraw, zamiast soli używaj ziół, które nie tylko podkreślają smak potraw i pięknie pachną, ale też naturalnie wspomagają trawienie,
  • na deser upiecz dietetyczne ciasta, np. piernik z marchewki z niewielką ilością cukru/miodu albo dietetyczny sernik słodzony stewią i udekorowany polewą z gorzkiej czekolady,
  • nie używaj omasty ani tłustych sosów,
  • nie stosuj koncentratów do zup, słodkich polew z proszku, nie kupuj słodyczy (gotowych pierników, czekoladek itp.), zamiast tego postaw na domowe desery.

Dietetyczne przepisy wigilijne

Gdy brakuje Ci pomysłów na dania wigilijne w wersji light, możesz skorzystać z poniższych inspiracji. Przekonaj się, że dietetyczne dania można przygotować w prosty i szybki sposób.

Karp z pieca

Sposób przygotowania: średnią cebulę pokrój w piórka. Obłóż nią umytego i pokrojonego w dzwonka karpia. Odłóż na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie skrop rybę sokiem z cytryny, olejem rzepakowym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Oprósz pieprzem i ulubionymi ziołami. Piecz w naczyniu żaroodpornym przez ok. 40-45 minut. Wyłóż na liście sałaty. Podawaj z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i sałatkami.

Śledzie w sosie curry

Solone płaty śledziowe (ok. 400 g) mocz przez 3 godziny w zimnej wodzie (co godzinę zmieniaj wodę na świeżą). Po odcedzeniu pokrój je na ok. 3-centymetrowe kawałki. Teraz przygotuj sos – do gęstego jogurtu naturalnego dodaj posiekaną cebulę i przyprawę curry (wystarczy płaska łyżeczka). Polej sosem i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Tak przygotowane śledzie będą dobrze smakowały w towarzystwie sałatki i kromki pełnoziarnistego pieczywa.

Dietetyczna „kutia” z jaglanką

Ugotuj pół szklanki kaszy jaglanej i wymieszaj ją z 0,5 kg masy makowej. Dodaj garść pokruszonych orzechów i migdałów oraz pokrojone na małe kawałki suszone owoce (wcześniej możesz je namoczyć, żeby zmiękły), np. 2 morele lub śliwki, 2 figi, 2 daktyle. Wygładź wierzch i udekoruj kutię orzechami włoskimi.

Jeśli wykażesz się kreatywnością, na pewno znajdziesz sposób na przygotowanie swoich sprawdzonych dań wigilijnych i świątecznych w dietetycznych wersjach. Smacznego!