Dietetyczne potrawy wigilijne i świąteczne są tak samo pyszne, jak te przygotowane na bazie tradycyjnych receptur, a dostarczają mniej tłuszczu i kalorii. Poniżej znajdziesz pomysły na dania, które pomogą Ci kontynuować zdrowe nawyki żywieniowe nawet w tym szczególnym okresie, gdy tak łatwo można się „zapomnieć”.

Bez względu na to, czy właśnie układasz menu na obiad bożonarodzeniowy, czy chcesz zorganizować dietetyczną wigilię, pamiętaj, że nie musisz radykalnie przeciwstawiać się tradycji. Wystarczy kilka drobnych zmian w recepturach, rezygnacja z zawiesistych sosów oraz zmiana technik kulinarnych na te bardziej przyjazne zdrowiu i sylwetce.

Od czego zaczynamy? Przepisy na dietetyczną wigilię muszą zawierać dobry przepis na karpia. Zwyczajowo obtaczamy go w mące i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Niestety, przygotowana w ten sposób ryba jest kaloryczna i tłusta. Lepiej sięgnąć po bardziej lekkostrawne potrawy dietetyczne na wigilię.

Dobrym pomysłem jest karp w galarecie – łatwy do przygotowania, smaczny i bardziej przyjazny zdrowiu niż ryba smażona.

Przepis na karpia w galarecie po żydowsku:

  1. Karpia (1 kg) oczyść, lekko posól, oprósz pieprzem i pokrój na dzwonki.
  2. Do garnka włóż obrane i pokrojone w słupki warzywa: marchewkę, pietruszkę, por, kawałek selera i posiekaną cebulę. Dodaj liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zalej litrem wody (możesz też dodać małą łyżeczkę masła). Gotuj pod przykryciem.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, ułóż na nich kawałki ryby. Duś na niewielkim ogniu przez pół godziny. Pozostaw rybę w wywarze do wystygnięcia, a następnie przełóż na półmisek.
  4. Do wywaru dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszaj, zagotuj, a następnie przetrzyj z warzywami przez gęste sito.
  5. Polej rybę i wstaw ją na kilka godzin do lodówki, aby ścięła się galareta. (1)

Jedną z tradycyjnych potraw na świątecznym stole jest gotowana kapusta. W wigilię serwujemy ją z grzybami lub fasolą, w święta dodajemy do niej mięso lub wędlinę. Aby jednak kwalifikowała się na listę dietetycznych dań wigilijnych, koniecznie zrezygnuj z dodawania do niej zasmażki. Będzie smacznie, lekko i prosto.

Gotowana kapusta z fasolą „Jaś” – przepis:

  1. Kilka garści fasoli „Jaś” opłucz i zalej wodą. Zostaw na noc, a rano ugotuj do miękkości. Przypraw dla smaku solą.
  2. Osobno ugotuj ok. pół kilograma kapusty kiszonej, dodaj pieprz ziołowy i kminek. Kiedy kapusta będzie miękka, połącz ją z fasolą. Gotowe!

Szukasz pomysłów na dietetyczne ciasta na święta albo desery z makiem w wersji fit? Poniżej znajdziesz zdrowszą alternatywę dla kutii – zamiast pszenicy możesz użyć kaszy jaglanej, a zamiast miodu dodaj syrop z agawy.

Dietetyczny deser makowy z kaszą jaglaną – przepis:

  1. Przygotuj kilka łyżek mieszanki złożonej z pokrojonych, suszonych śliwek, moreli oraz orzechów i migdałów.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną (na szklankę kaszy powinny przypadać 2 szklanki wody). Do gotowania dodaj odrobinę soli i pół łyżeczki cynamonu.
  3. Kaszę wymieszaj z mielonym, sparzonym makiem i bakaliami.
  4. Osłódź dla smaku syropem z agawy.

Dietetyczne potrawy wigilijne możesz przygotować na wiele sposobów. To bardzo ważne, żeby w wigilię i święta przestrzegać zdrowej diety, szczególnie, jeśli masz nadwagę lub problemy zdrowotne: nadciśnienie, wysoki poziom trójglicerydów lub cholesterolu. Pamiętaj, że w ostatnim przypadku możesz uwzględnić w recepturach produkty Benecol®, które doskonale zastąpią inne tłuszcze używane w kuchni – zawarte w nich stanole roślinne w naturalny sposób obniżają stężenie cholesterolu we krwi.

Zdrowych świąt!

Bibliografia:

  1. Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję, Wydawnictwo Rider’s Digest Przegląd Warszawa 1997, s. 209