Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Buraki – przeciwko miażdżycy i nowotworom

Czerwony barszcz z uszkami albo tarte buraki na wigilijnym stole to już tradycja. To słodkie warzywo...

Oliwa z oliwek – właściwości odżywcze i zdrowotne

Wiele osób nie wyobraża sobie sałatki albo pizzy bez oliwy z oliwek, a ostatnio popularność zyskują jej warianty smakowe...

Olej lniany na obniżenie poziomu cholesterolu

Zdrowe tłuszcze powinny zajmować honorowe miejsce w diecie. Liczne badania wykazują, że mogą nas uchronić przed...

Czosnek jako środek na obniżenie poziomu cholesterolu

Czy czosnek obniża poziom cholesterolu? Istnieją badania sugerujące, że jego spożywanie może okazać się pomocne w zbiciu „złej” frakcji LDL...

Orzechy laskowe – właściwości odżywcze i zdrowotne

Orzechy laskowe mają słodkawy smak i charakterystyczny, delikatny aromat. Nawet solo nadają się jako przekąska...

Jak przyrządzać rybę, aby zachować jej smak i wartości odżywcze?

Chociaż smażona ryba w panierce smakuje wyśmienicie, jeżeli skusisz się na wypróbowanie innych technik...

Warto jeść bób! Wartości odżywcze i zdrowotne bobu.

Nasiona roślin strączkowych są doskonałym źródłem białka roślinnego. Oprócz tego posiadają sporo błonnika oraz cennych witamin i minerałów...

Olej kokosowy – zastosowanie w kuchni oraz w kosmetyce

Od kilku lat właściwości oleju kokosowego są tematem licznych dyskusji, skupiających się głównie na jego zastosowaniu w kuchni...

Wołowina czy wieprzowina – które mięso jest zdrowsze?

Pomimo wielu zaleceń dotyczących ograniczenia mięsa w codziennym jadłospisie, wielu z nas nie wyobraża sobie zastępowania...

Czy jajka są zdrowe?

Jajko to stosunkowo tani produkt spożywczy, który cieszy się opinią bogatego źródła ważnych dla zdrowia składników odżywczych...