Masło orzechowe, od dawna popularne za oceanem, w ostatnich latach święci triumfy także w europejskiej kuchni. Jest zdrowe, ale ze względu na wysoką kaloryczność trzeba na nie uważać.

Choć większość z nas kojarzy masło orzechowe raczej ze śniadaniem, istnieją też liczne obiadowe przepisy z masłem orzechowym, które warto wypróbować. Oto kilka ciekawych pomysłów na to, jak kreatywnie wykorzystać masło orzechowe w kuchni.

Kurczak z masłem orzechowym i imbirem

Znudziły ci się zwyczajne przepisy na kurczaka w ziołach czy w cytrynowej marynacie? Spróbuj zestawić go z masłem orzechowym i stworzyć w swojej kuchni zupełnie nową jakość… Na dwie porcje przygotuj:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka Benecol o smaku masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • sól, pieprz, chili.

W dużej misce dokładnie wymieszaj ze sobą masło orzechowe, sos sojowy, cukier, ocet winny i oliwę. Na patelni rozgrzej Benecol i podsmaż na nim pokrojonego w drobne kawałki kurczaka razem z imbirem i posiekanym drobno czosnkiem.

Gdy kurczak się zarumieni, dodaj na patelnię mieszankę z masłem orzechowym, wymieszaj wszystko i dodaj szklankę wody wymieszanej z łyżką mąki. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut, dodaj sól, pieprz i odrobinę chili. Podawaj z ryżem – najlepiej basmati.

Pesto z masłem orzechowym

Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, z pewnością uwielbiasz makaron z pesto. Pyszne, domowe zielone pesto z masłem orzechowym bez wątpienia podbije twoje serce. Potrzebne będą:

  • 2 krzaczki świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 100%
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Umyj, oczyść i osusz gałązki bazylii. Włóż je do kielicha blendera razem z przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Miksuj przez chwilę na wysokich obrotach, aż zioła delikatnie się rozdrobnią. Dodaj parmezan, masło orzechowe i pozostałą oliwę.

Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, ale nie stworzą jednolitej papki. Dopraw solą i pieprzem. Takie pesto z masłem orzechowym doskonale smakuje z makaronem pełnoziarnistym.

Zupa-krem z marchewki z masłem orzechowym

Potrawy wegańskie poczynają sobie w naszym jadłospisie coraz śmielej, nawet jeśli nie decydujemy się na pełną rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego. Nic dziwnego – są zdrowe i często bardzo smaczne. Przykład? Kremowa zupa z marchewki z masłem orzechowym. Przygotuj:

  • 0,5 kg marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół dużej cebuli
  • niewielki kawałek pora lub selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego
  • po pół łyżeczki kuminu, kurkumy, chili i cynamonu.

W dużym garnku na oleju zeszklij posiekany drobno czosnek i cebulę. Dodaj pokrojonego drobno selera, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, imbir, masło orzechowe oraz chili.

Smaż przez ok. 5 minut, mieszając co chwilę, by nic się nie przypaliło (w razie potrzeby podlewaj odrobiną bulionu). Dopraw kuminem, kurkumą i cynamonem.

Następnie zalej wszystkie składniki bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Zmiksuj w blenderze z dodatkiem mleka, by powstał aksamitny krem. Podawaj z grzankami lub z podsmażanym tofu oraz ze świeżą kolendrą.

Smacznego!