Luteina jest związkiem z rodziny karotenoidów, do której należą też m.in. alfa- i beta-karoten, likopen, beta-kryptoksantyna czy zeaksantyna. Ich prozdrowotny wpływ na organizm jest ogromny, przede wszystkim dlatego, że działają antyoksydacyjnie wobec wolnych rodników tlenowych, przez co pomagają zapobiegać różnym groźnym chorobom, np. nowotworom czy miażdżycy.(1)

Jakie dokładnie właściwości ma luteina i jak dostarczyć ją wraz z dietą? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.

Luteina – barwnik o zbawiennym wpływie na zdrowie

Podobnie, jak inne karotenoidy, luteina jest barwnikiem, występującym w wielu produktach, przede wszystkim pochodzenia roślinnego. Znana jest głównie jako sprzymierzeniec dobrego wzroku, szczególnie zaś jako naturalny środek pomagający zapobiegać związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej.

Badania wykazały, że osoby, w diecie których znajduje się dużo produktów bogatych w luteinę, są w mniejszym stopniu narażone na ryzyko rozwoju tej choroby oczu. Inne obserwacje sugerują, że luteina może zapobiegać rozwojowi katarakty (zaćmy).

Jej skuteczność jest tym większa, jeśli jest spożywana wraz z innym przeciwutleniaczem – zeaksantyną, wykazującą równie silny wpływ na zdrowie oczu. Co ważne, produkty bogate w luteinę są także dobrymi źródłami zeaksantyny. (1,2)

Ponadto wiele badań sugeruje, że luteina może zmniejszać ryzyko rozwoju innych schorzeń (np. nowotworów), jednak wiele przypuszczeń wymaga jeszcze dodatkowego potwierdzenia naukowego.(2)

Gdzie występuje luteina? 

Choć na rynku dostępne są suplementy diety z luteiną, najlepiej, jeśli dostarczysz ją organizmowi wraz z dobrze skomponowaną dietą. Tym bardziej, że naturalne źródła luteiny to produkty bardzo lekkie i zdrowe, więc zaopatrzą Twój organizm nie tylko w przeciwutleniacze, ale też wiele cennych witamin i minerałów.

Produkty zawierające luteinę (a przy okazji zeaksantynę), to m.in.:

  • jarmuż (dostarczy Ci jej najwięcej),
  • szpinak,
  • botwina,
  • liście rzepy,
  • pieprzyca siewna (czyli rzeżucha),
  • zielony groszek,
  • sałata,
  • patison,
  • brukselka,
  • słodka kukurydza,
  • brokuły,
  • papryka (szczególnie czerwona),
  • por,
  • seler,
  • pomidory.(1,3)

Luteina i zeaksantyna kryją się jednak nie tylko w produktach roślinnych. Doskonałym ich źródłem są bowiem kurze jaja. Co więcej, luteina z jaj jest trzykrotnie lepiej przyswajalna w organizmie niż ta, pochodząca z innych produktów, prawdopodobnie dlatego, że jest rozpuszczona w lecytynie żółtka. Jeśli jednak stosujesz dietę mającą na celu obniżenie poziomu cholesterolu, skonsultuj  ilość spożywanych jaj z dietetykiem. (4)

Produkty bogate w luteinę w Twojej codziennej diecie

Teraz, kiedy już wiesz gdzie jest najwięcej luteiny, możesz układać codzienny jadłospis tak, aby Ci jej dostarczał. Kolorowe surówki i sałatki, warzywne zupy i pasty kanapkowe – to idealny sposób na dostarczenie organizmowi tego cennego związku.

Skorzysta na tym nie tylko zdrowie Twoich oczu, bo antyoksydanty pomagają też zapobiegać wielu innym chorobom, a dieta bogata w produkty roślinne pomoże Ci utrzymać ładą sylwetkę i dobre samopoczucie. To ważne również w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy.

Jeśli borykasz się z wysokim poziomem cholesterolu, tym bardziej dbaj o kolorowy talerz i pamiętaj, że istnieją sprawdzone sposoby na jego obniżenie, w tym spożywanie stanoli roślinnych, które znajdują się m.in. w produktach Benecol.

Źródła:

  1. Grzyszczyńska A. i wsp. Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki. Postępy Fitoterapii 2011,2, 127-143
  2. Luteina. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-754/lutein#. Data dostępu:  12.05.2018
  3. Heiting G. Lutein And Zeaxanthin: Eye And Vision Benefits. https://www.allaboutvision.com/nutrition/lutein.htm. Data dostępu: 12.05.2018
  4. Kijowski J. i wsp. Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013; 5 (90), 29 – 41