Bywa, że w tygodniu jesteśmy zbyt zabiegani, żeby zastanowić się, co zjemy na obiad – nie mówiąc już o przygotowaniu posiłku! Na takie okazje warto mieć pod ręką kilka prostych składników, z których w kilkanaście minut wyczarujemy smaczny i pożywny obiad.

Szybki obiad z makaronem, serem i szpinakiem to jedna z najprostszych opcji. Podsuwamy ci kilka wariantów tego przepisu, które uratują cię w awaryjnej sytuacji.

Szpinak z makaronem penne i serem żółtym

Nie od dziś wiadomo, że siła tkwi w prostocie… Nic więc dziwnego, że jeden z najprostszych przepisów na makaron ze szpinakiem okazuje się też jednym z najlepszych. Do jego przyrządzenia potrzebne ci będą:

  • 500 g makaronu penne (rurki)
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g startego twardego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku.

Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią zamrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozmrozi, dodaj posiekany drobno czosnek i dokładnie wymieszaj. Wlej na patelnie śmietanę i duś szpinak z czosnkiem. Gdy zmięknie, zdejmij pokrywkę i odparuj wodę.

W międzyczasie ugotuj makaron penne al dente według instrukcji na opakowaniu. Do odparowanego szpinaku dodaj starty żółty ser, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj sos szpinakowy z makaronem i… voila! Jeśli chcesz, przepis ten możesz wzbogacić o pieczarki, boczek albo pierś kurczaka.

Makaron ze szpinakiem i serem – wersja wegańska

Z serem? Dla wegan? Niektórzy nie wierzą, ale tak – jest to jak najbardziej możliwe. Istnieją dzisiaj bowiem wegańskie zamienniki sera, które do złudzenia przypominają go tak wyglądem, jak i smakiem. Przedstawiamy sprawdzony wegański przepis na makaron ze szpinakiem i serem:

  • 500 g liści szpinaku – świeżych lub mrożonych
  • 3 średnie lub 2 duże cebule
  • 500 g makaronu
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 200 ml śmietany roślinnej
  • 2 łyżeczki masła roślinnego
  • 200 g pokruszonej fety z orzechów lub migdałów
  • ½ świeżo startej gałki muszkatołowej (lub łyżeczka sproszkowanej)
  • 2 garście startego wegańskiego parmezanu (do podania)
  • sól i pieprz do smaku.

Wstaw wodę na makaron (pamiętaj, by ją delikatnie osolić). Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kosteczkę, a następnie zeszklij ją na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaj posiekany drobno czosnek i smaż razem przez chwilę, co jakiś czas mieszając.

Następnie dodaj liście szpinaku. Gdy zmiękną i puszczą sok, dopraw wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a potem wlej na patelnię śmietanę. Dodaj starty ser i podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu.

Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj posypane parmezanem. Pycha!

Zapiekany makaron ze szpinakiem i serem żółtym

Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz pokusić się o przyrządzenie zapiekanki makaronowej ze szpinakiem w roli głównej. Przygotuj:

  • 400 g makaronu świderki
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Benecol o smaku masła
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Ugotuj makaron do miękkości. Posiekany czosnek podsmaż na Benecol o smaku masła. Gdy się zrumieni, dodaj szpinak. Kiedy zmięknie, dodaj do niego kremową śmietanę i duś razem na małym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu poukładaj plastry żółtego sera i posyp obficie ziołami prowansalskimi. Piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!