Co ma najmniej kalorii? To pytanie, które stawia każda osoba, pragnąca zgubić nadprogramowe kilogramy. Wiedza o tym, jakie produkty są niskokaloryczne na pewno przyda się osobom będącym na diecie – lekkie produkty będą świetną bazą zdrowych dań, przekąską między posiłkami czy ratunkiem w chwilach wilczego apetytu. Oto krótki przewodnik po artykułach spożywczych ubogich w kalorie.

Niskokaloryczne warzywa i owoce

Pewnie słyszysz z każdej strony, że jeżeli chcesz schudnąć, musisz jeść dużo warzyw. I tej zasady warto się trzymać. Są nie tylko lekkie, ale też bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy, które utrzymają Twój organizm w formie. Latem zajadaj się świeżymi jarzynami, zimą śmiało sięgaj po mrożonki, które zachowują większość cennych wartości odżywczych. Co zawiera najmniej kalorii? To właśnie wśród warzyw znajdują się rekordziści w tym zakresie. Najmniej kaloryczne warzywa, które w 100 gramach zawierają mniej niż 20 kcal, to (1):

  • ogórek: 14 kcal/100 g,
  • rabarbar: 15 kcal/100g,
  • kapusta pekińska i sałata: 16 kcal/100 g,
  • seler naciowy i cukinia: 17 kcal/100g,
  • rzodkiewka: 18 kcal/100g.

Możesz wybierać także spośród wielu warzyw, które mają mniej niż 30 kcal w 100 gramach, a należą do nich: pomidor, szpinak, szparagi, bakłażan, boćwina, cykoria czy kalafior. Wśród jarzyn, które mają mniej niż 40 kcal w 100 gramach znajdują się natomiast: brokuły, kalarepa, fasolka szparagowa, biała i czerwona kapusta, marchewka, papryka i rzepa.

Które owoce mają najmniej kalorii? Choć wiele owoców jest bogatych w cukry, również wśród nich znajdziesz takie, po które bez wyrzutów sumienia możesz sięgać częściej. Najmniej kaloryczne owoce, to między innymi:

  • truskawki: 33 kcal/100 g,
  • arbuz: 37 kcal/100 g,
  • melon: 38 kcal/100 g,
  • grejpfrut: 40 kcal/100 g,
  • maliny: 42 kcal/100 g,
  • białe porzeczki: 45 kcal/100 g,
  • czerwone porzeczki: 46 kcal/100 g,
  • pomarańcza: 47 kcal/100 g,
  • śliwki i wiśnie: 49 kcal/100 g.

Inne produkty niskokaloryczne, które świetnie sycą

Podczas kuracji odchudzającej może pojawić się dylemat: które z najmniej kalorycznych produktów sprawią, że posiłek będzie treściwy i zapewni sytość na dłuższy czas? Wbrew pozorom, niskokaloryczne produkty znajdziesz nie tylko w warzywniaku. Oprócz warzyw i owoców, będąc na diecie, sięgaj po produkty bogate w białko, za to ubogie w tłuszcz i kalorie. Dobrymi przykładami są:

  • kefir (jeśli zawiera 2% tłuszczu, w 100 gramach ma tylko 51 kcal),
  • jogurt naturalny (2% tłuszczu to 60 kcal/100 g),
  • chudy twaróg (99 kcal/100 g; twaróg półtłusty to 133 kcal/100 g),
  • chude gatunki mięsa, jak indyk (pierś bez skóry to jedynie 84 kcal/100 g), kurczak (mięso z piersi kurczaka bez skóry to 99 kcal/100 g), cielęcina (dostarcza niewiele ponad 100 kcal/100g),
  • chude ryby, takie jak świeży mintaj (73 kcal/100 g) czy dorsz (78 kcal/100 g) – pamiętaj jednak, że tłuste ryby mają wiele bardzo cennych wartości odżywczych, więc raz na kilka dni warto pozwolić sobie także na kawałek dzikiego łososia (świeży ma 201 kcal/100 g) albo śledzia (161 kcal/100 g).

Jak widzisz, najmniej kaloryczne przekąski i dania na bazie wyżej wymienionych produktów nie zaszkodzą Twojej sylwetce. Warto na co dzień zadbać o lekkie menu, gdyż nadmierna masa ciała negatywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Jeżeli masz problem z podwyższonym poziomem cholesterolu, pamiętaj o tym, żeby rzadziej spożywać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – zrezygnuj z nich na rzecz olejów roślinnych (np. rzepakowego) albo oliwy z oliwek. Możesz też sięgać po produkty Benecol® ze stanolami roślinnymi o udowodnionym działaniu obniżającym stężenie cholesterolu we krwi. Jeśli do zdrowego jadłospisu dodasz codzienną dawkę aktywności fizycznej, wkrótce odczujesz (i zauważysz) pozytywne efekty tych zmian.

Źródło:

  1. Źródło wszystkich wartości kalorycznych uwzględnionych w artykule: Hanna Kunachowicz i wsp., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL, Warszawa 2014