Dynia, zwykle kojarzona z amerykańskim świętem Halloween, przez długi czas była popularna w Polsce jedynie jako jesienny element dekoracyjny. Obecnie możemy spotkać różne jej odmiany na bazarkach i w sklepach niemalże przez cały rok. Co zrobić z dyni? Jej główną zaletą jest fakt, że możesz przyrządzić ją zarówno na słodko, jak i słono.

Różnorodność rodzajów także zasługuje na uwagę: dynia bambino to jedna z najbardziej popularnych odmian. Jej miąższ jest soczysty i pomarańczowy, a uprawy bardzo wydajne. Dynia prowansalska, znana także jako zielona, ma gruby miąższ, który doskonale nadaje się do jedzenia na surowo. Dynia makaronowa, pieczona lub marynowana, jest z kolei bardzo delikatna w smaku, a jej miąższ ma wyjątkową strukturę.

Dania z dyni na obiad

Zastanawiasz się, co można zrobić z dyni? Najbardziej popularna potrawa z dyni to zupa. Można przygotować ją na wiele sposobów i wykorzystać różne dynie. Dobrze pasuje do niej dynia makaronowa. Zupa będzie jednak smaczna, jeśli przyrządzisz ją z każdej innej odmiany. Jeżeli nie masz w domu świeżego warzywa, dynia mrożona sprawdzi się równie dobrze.

Do przyrządzenia pysznej zupy potrzebujesz 750 ml bulionu na pół kilograma miąższu z dyni. Do zagęszczenia przydadzą się 2 ziemniaki. Oprócz tego przygotuj cebulę, czosnek i przyprawy: pieprz, sól, curry. Obierz warzywa i podgotuj. Zeszklij na patelni cebulę i czosnek. Kiedy warzywa będą już lekko miękkie, zacznij gotować je w bulionie, dodając zawartość patelni. Po rozgotowaniu całości zblenduj warzywa na gładką masę i dopraw do smaku.

W piekarniku możesz przygotować chrupiące grzanki, które dopełnią smak zupy. Domownicy na pewno docenią Twoje starania! Możesz także upiec surową dynię w piekarniku, a następnie zblendować ją z pozostałymi warzywami i połączyć z bulionem. Dzięki temu zupa będzie bogatsza w wartości odżywcze, a Ty będziesz cieszyć się jeszcze pełniejszym jej smakiem oraz pięknym, głębokim zapachem.

Zupa z dyni to nie wszystko, co możesz z niej przygotować. Doskonałym przykładem jej wykorzystania na słodko jest ciasto i kompot z dyni. Przepis możesz modyfikować, dostosowując go do swojego smaku. Podstawowy zawiera jednak: dynię, wodę, pomarańczę, goździki i cynamon.

Dynia powinna być ugotowana do miękkości, a następnie połączona z resztą składników. Przygotowanie kompotu zajmie Ci kilka minut. Podany na ciepło rozgrzeje, na zimno – orzeźwi.

Jeśli chcesz wykorzystać inne przepisy z dynią w składzie, wypróbuj potrawkę z indyka. Do jej przygotowania potrzebujesz piersi z indyka, puszki fasoli, papryki i dyni.  Na początku podsmaż dynię. Wykorzystaj w tym celu margarynę Benecol. Następnie wszystkie składniki duś razem na patelni aż do momentu, kiedy będą miękkie. Możesz dodać szpinak, jeśli chcesz, aby danie było jeszcze zdrowsze!

Jeżeli szukasz alternatywy dla typowych przetworów, dynia marynowana na ostro spełni Twoje oczekiwania. Nie musisz zawsze trzymać się przepisów – eksperymentuj!

Zalety spożywania dań z dyni

To, czy dania z powyższych przepisów przypadną Ci do gustu, to kwestia smaku. Dynia to jednak warzywo, z którym warto się zaprzyjaźnić. Przede wszystkim jest niskokaloryczna. Miąższ z dyni w 100 gramach zawiera tylko około 28 kcal.

W jej skład wchodzą liczne pierwiastki, których obecność jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: potas, fosfor, żelazo i magnez. Z tego powodu przepisy z dyni to dobra propozycja dla osób dbających o układ nerwowy. Trzeba również wspomnieć o zawartości witamin A i E, które odpowiadają m.in. za prawidłowe widzenie i procesy starzenia w organizmie.

Masz podwyższony cholesterol i szukasz zdrowej przekąski? Pestki z dyni zawierają fitosterole, które regulują jego stężenie we krwi. Dynia to także doskonałe źródło błonnika.

Źródło:

  1. Dynia, https://dieta.mp.pl/zasady/148810,dynia, data dostępu: 21.02.2018.
  2. Potrawka z indyka, https://dieta.mp.pl/przepisy/104273,potrawka-z-indyka, data dostępu 21.02.2018.
  3. Zupa dyniowa, https://dieta.mp.pl/przepisy/75692,zupa-dyniowa, data dostępu: 21.02.2018.