Od jakiegoś czasu gęsina wraca do łask: uczymy się na nowo doceniać to staropolskie danie, które cieszyło podniebienia naszych dziadków. To dobrze, bo mięso gęsi jest niezwykle zdrowe; ponadto, można je naprawdę pysznie przyrządzić. Oto najlepsze przepisy na dania z gęsiny!

Pieczona gęś z jabłkami – danie dla smakoszy

Ogromną popularnością wśród dań z gęsiny cieszy się pieczona gęś z jabłkami. Nic dziwnego – to wyjątkowo smaczna potrawa. Należy jednak pamiętać o kilku trikach, które zapewnią jej wyborny smak i aromat.

Gęś należy najpierw lekko wymasować palcami, by rozbić tłuszcz. Od środka nacieramy ją mieszaniną przygotowaną z dwóch łyżeczek soli, jednej pieprzu i jednej majeranku; dajemy nieco także na wierzch. Następnie kroimy cztery jabłka na plasterki i nacieramy je majerankiem, po czym faszerujemy nimi gęś.

Gęś powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po dwóch godzinach wyciągamy gęś i nacinamy skórę lekko między nogami i korpusem oraz, jeszcze delikatniej, w kilku innych miejscach – dzięki temu wytopi się tłuszcz. Tłuszcz odlewamy łyżką, a gęś pieczemy jeszcze przez godzinę, aż do zarumienienia, polewając od czasu do czasu mięso sosem z naczynia.

W międzyczasie kroimy kolejne cztery jabłka, dodajemy do nich łyżeczkę majeranku i cukru oraz dusimy w osobnym naczyniu (jabłka mają być miękkie, ale nie rozgotowane!) Następnie dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na dziesięć minut do ostygnięcia. Podajemy razem z gęsią, na półmisku.

Gęś na owocowo!

Wyjątkowo pysznym daniem jest pieczona gęś z suszonymi owocami. Posolone mięso,  oprószone z zewnątrz i wewnątrz tymiankiem i pieprzem, pieczemy na ruszcie; pod spodem umieszczamy blaszkę, na którą wlewamy 500 ml wody. Gęsina powinna piec się cztery godziny, w temperaturze 180 stopni.

Podobnie jak w poprzednim przepisie, musimy naciąć mięso, by spłynął tłuszcz; robimy to mniej więcej po godzinie pieczenia. Na trzydzieści minut przed końcem, skropione rumem suszone owoce wstawiamy na blaszkę z wodą znajdującą się w piekarniku. Gęś polewamy osoloną, chłodną wodą, a na dziesięć minut przed końcem pieczenia – delikatnie osypujemy cukrem, by była chrupiąca.

Owoce, po zdjęciu z blaszki, należy przecedzić, a powstały w ten sposób sos rozcieńczyć dwiema szklankami wody, zebrać z niego tłuszcz i ochłodzić. Resztę sosu gotujemy z dwiema łyżeczkami rosołu i doprawiamy solą i pieprzem.

Gotową gęś okładamy owocami na półmisku, polewamy sosem i podajemy do niej natkę pietruszki. Gęsina na owocowo pysznie smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą oraz czerwonym winem – koniecznie wytrawnym.

Gęś gotowana – jak ją przyrządzić?

Dla osób, które z powodu zdrowia lub diety odchudzającej wybierają raczej gotowane potrawy, mamy dobrą wiadomość: gotowana gęsina też może być pysznym daniem.

Szczególnie, gdy podamy ją z sosem beszamelowym własnej roboty: aby zrobić sos, topimy nieco tłuszczu (na przykład odrobinę margaryny Benecol) z 40 g mąki, zasmażamy i gotujemy, po czym mieszamy z solą, kwaskiem cytrynowym, dwoma żółtkami, jedną ósmą śmietany (około 40 mililitrów) i 40 g startego sera żółtego; całość podgrzewamy.

Samą gęś (a właściwie jej połowę) zanurzamy we wrzącej osolonej wodzie i gotujemy przez dwie godziny. W połowie gotowania dodajemy do niej zrumienioną cebulę i włoszczyznę.

Miękkie już mięso wyjmujemy z wody, kroimy na kawałki i układamy na półmisku, polewając sosem beszamelowym. Tak doprawiona gotowana gęsina jest naprawdę pyszna. Smacznego!