Drób jest niezwykle ceniony na polskich stołach. Króluje na nich zwłaszcza kurczak – jest nie tylko tani, ale też smaczny i zdrowy. Jak przyrządzić kurczaka, aby wydobyć jego smak?

Kurczę pieczone

Kurczaka lubimy przyrządzać na różne sposoby. Jednym z nich jest kurczak pieczony – wyjątkowo chrupiące i aromatyczne danie. Szczególnie popularny jest kurczak zapiekany z mozzarellą – prosty w wykonaniu, lecz efektywny i smaczny.

Najprościej mówiąc, jest to drobiowa pierś zapiekana w piekarniku z serem i różnymi warzywami. Mięso, po dokładnym umyciu i osuszeniu, powinno zostać obtoczone w soli i czosnku uprzednio przeciśniętym przez kuchenną praskę.

Warto dodać także inne przyprawy dla smaku i aromatu – szczególnie sprawdza się majeranek oraz niekiedy niedoceniane przez Polaków, pachnące zioła prowansalskie.

Drobiową pierś należy następnie delikatnie podsmażyć na rozgrzanej tłuszczem patelni, doskonale sprawdzi się tutaj margaryna Benecol. Gdy się leciutko zarumieni, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego tłuszczem.

Następnie należy położyć na niej plastry pomidora i sera mozzarella; warto również dodać ser feta lub pleśniowy. Całość zapiekamy w piekarniku, aż ser się roztopi i zaleje równomiernie pierś.

Dobrym pomysłem jest także uprzednie nafaszerowanie piersi serem feta i szpinakiem lub pomidorami w wersji suszonej. Kurczak zapiekany z mozzarellą to pyszny sposób na domowy obiad lub kolację.

Kurczak gotowany

Dla osób dbających o linię – dobra wiadomość: gotowany kurczak może być równie pyszny. Niskokaloryczne i lekkostrawne mięso drobiowe to zaledwie 151 kalorii w 100 gramach, jeżeli zostanie przygotowane bez tuczących panierek; stąd nadaje się również dla matek karmiących, dzieci czy osób starszych, które muszą wyjątkowo dbać o zdrowie.

Oczyszczone i dokładnie umyte mięso należy umieścić w garnku, dodać przyprawy (sól oraz preferowane przez nas – do smaku) i warzywa (lub bulion warzywny), zalać wodą, tak aby przykryła całe mięso oraz dusić przez około 20-30 minut na wolnym ogniu. Warto wcześniej pokroić pierś na kawałki: dzięki temu, cały proces przebiegnie znacznie szybciej.

Po ugotowaniu mięso należy odsączyć i podawać z surówką lub kaszą jaglaną. Pierś z kurczaka można przygotować również na parze. Do gotowanej i parzonej piersi kurczaka znakomicie nadają się wszelkie kasze: jaglana, gryczana, jęczmienna, orkiszowa; a także ryż i makarony.

Im bardziej wyraziste w smaku, tym lepiej, gdyż gotowana pierś z kurczaka jest bardzo subtelna. Warto go więc wzmocnić także przyprawami: kolendrą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, lubczykiem, czosnkiem lub chili. Smaczne dodatki to także orzechy ziemne, pokruszone migdały czy prażone ziarna słonecznika oraz sezamu.

Kurczak w pomarańczach

Pomysłem na pyszny obiad jest kurczak w pomarańczach. To chrupiące, pieczone mięso o wyśmienitym miodowo-pomarańczowym smaku. Kurczaka marynujemy w mieszaninie sosu sojowego, miodu, soku z cytryny, soku z pomarańczy, czosnku i tymianku. Po przełożeniu do naczynia żaroodpornego, pieczemy kurczaka, od czasu do czasu polewając go sosem, który wydziela się w trakcie pieczenia.

Świetnym pomysłem jest także owocowa zalewa: smażone piersi kurczaka podajemy w sosie, na który składają się sok pomarańczowy, czosnek, kurkuma, imbir, biały pieprz i ocet ryżowy. Inny sposób na to, jak smakowicie połączyć mięso drobiowe z pomarańczą, to kurczak po hiszpańsku. To duszona postać kurczaka (najlepiej udek) z dodatkiem pokrojonej w paski papryki i pomarańczy w cząstkach.

Cudownie smakuje doprawiony oregano, słodką papryką w proszku i rozmarynem oraz podawany z białym ryżem. Smacznego!