Szpinak z czosnkiem to klasyczne, bardzo popularne połączenie składników. Na dodatek – bardzo zdrowe. Poniżej znajdziesz kilka powodów, dla których warto jeść szpinak, wskazówek dotyczących jego przyrządzania oraz przykładowe przepisy na szpinak z czosnkiem. Smacznego!

Jakie wartości odżywcze ma szpinak?

Zielone warzywa liściaste kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, które powinny być częścią dobrze zbilansowanej diety. Liście szpinaku zawierają magnez, wapń, potas, fosfor, witaminy A, C i E oraz karotenoidy: beta-karoten, luteinę, wosaksantynę i neoksantynę. Niestety, szpinak zawiera również kwas szczawiowy, który jest substancją antyodżywczą, gdyż ogranicza przyswajanie wapnia w organizmie. Szczawiany są jednak częściowo neutralizowane w procesie gotowania. Ponadto ich szkodliwe działanie można zredukować poprzez spożywanie produktów bogatych w łatwo przyswajalny wapń. Dobrymi źródłami wapnia są m.in. produkty mleczne, dlatego warto łączyć szpinak z mlekiem, jogurtem czy serami lub spożywać te produkty oddzielnie. (1,2)

Przepisy na szpinak z czosnkiem

Czosnek doskonale podkreśla smak szpinaku, a jego pikantny smak dodaje daniom charakteru. Bardzo popularne połączenia to szpinak z czosnkiem i jajkiem albo szpinak z czosnkiem i serem. Poniżej znajdziesz dwa przepisy, które podpowiedzą Ci, jak przyrządzić dobry szpinak.

Przepis na świeży szpinak z czosnkiem i orzeszkami piniowymi

Składniki:

  • 1 kg świeżych liści szpinaku bez szypułek (oczyszczonych i umytych),
  • 3 łyżki Benecolu Classic ze stanolami roślinnymi, które pomagają walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu,
  • pół szklanki orzeszków piniowych,
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę),
  • opcjonalnie: szczypta soli i pieprzu dla smaku).

Sposób przygotowania:

Szpinak umieść w dosyć dużym garnku. Zalej gorącą wodą, przykryj i gotuj przez ok. 3 minuty. Przełóż liście na durszlak i dobrze przecedź. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć orzeszki i podsmażaj do momentu, aż uzyskają złotawy odcień. Dodaj czosnek, podsmażaj nadal przez kilka chwil, potem dodaj szpinak. Smaż, mieszając, w międzyczasie przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy szpinak z czosnkiem możesz podawać jako dodatek do obiadu lub wykorzystać jako nadzienie na tartę.

Jeśli nie masz świeżego szpinaku, zastąp go mrożonym (wystarczy 1 paczka o wadze 0,5 kg).

Przepis na szpinak duszony z czosnkiem

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego szpinaku (oczyszczonego, umytego, bez szypułek),
  • 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • 2 łyżki Benecolu Classic ze stanolami roślinnymi, które pomagają walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj czosnek, podsmażaj przez ok. minutę. Wrzuć na patelnię szpinak, przykryj pokrywką i duś przez ok. 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, przypraw solą i mieloną papryką. Tak przygotowany szpinak dobrze komponuje się z ziemniakami i mięsem lub rybą.

W obu przepisach możesz użyć zarówno szpinaku dojrzałego, jak i szpinaku baby.

Szpinak z czosnkiem sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników albo pierogów. Szczególnie, jeśli podstawowy przepis wzbogacisz dodatkiem sera, np. fety, pleśniowego typu lazur albo startego sera żółtego. Możesz też zrobić paszteciki ze szpinakiem i czosnkiem, które smakują dobrze również na zimno. Eksperymentuj w kuchni, a im więcej warzyw wpleciesz w jadłospis tym lepiej odbije się to na Twoim zdrowiu.

Źródła:

  1. Karmańska A. i wsp. Związki polifenolowe oraz aktywność przeciwutleniająca szpinaku. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2017; 3: 241–245.
  2. Goluch-Koniuszy Z., Salmanowicz M. Wybrane substancje antyodżywcze występujące w żywności. Vox Medici 2017; 2: 9-13.