Dietetyczne surówki to prawdziwa witaminowa bomba. Warto jeść je codziennie, bo spożywanie warzyw i owoców na surowo zapobiega stratom witamin i minerałów, do których dochodzi podczas obróbki termicznej. Oto kilka przepisów na dietetyczne surówki do obiadu i nie tylko.

Pamiętaj, że zdrowe surówki warzywne i warzywno-owocowe najlepiej jest przygotowywać tuż przed spożyciem.

Przepisy na surówki z warzyw

Zdrowa surówka z kapusty pekińskiej

Składniki: 

  • połówka kapusty pekińskiej,
  • po połowie czerwonej i żółtej papryki,
  • połówka pora,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską umyj i posiekaj. Papryki oczyść, umyj, pokrój na małe paseczki. Pora umyj i pokrój w plasterki. Warzywa połącz, przypraw i dolej tyle oliwy, żeby składniki się zawiązały (powinny wystarczyć 2 łyżki).

Dietetyczna surówka z selera naciowego

Składniki:

  • kilka strąków selera naciowego,
  • mała czerwona papryka,
  • duży, mięsisty pomidor,
  • połówka cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

Nać selera umyj i pokrój na ok. 1-centymetrowe kawałki. Pomidora sparz, obierz ze skórki  i pokrój w półplastry. Paprykę oczyść, umyj i pokrój na niewielkie paseczki. Cebulę dosyć drobno posiekaj. Składniki połącz, dodaj pietruszkę, pieprz, sok z cytryny i tłuszcz.

Smaczna surówka do obiadu z musztardowym dressingiem

Składniki:

  • ćwiartka młodej kapusty,
  • mała czerwona papryka,
  • pomidor,
  • połówka czerwonej cebuli (jeśli jest mała, możesz dodać całą),
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • sól,
  • dressing: łyżka ulubionej musztardy, pół łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, płaska łyżeczka cukru (składniki należy dokładnie zmieszać).

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkuj, paprykę oczyść i pokrój w paseczki, pomidora obierz i pokrój w półplastry, cebulę posiekaj.

Zanim przejdziesz do łączenia wszystkich składników surówki do obiadu, oprósz kapustę solą, delikatnie ugnieć i poczekaj, aż puści soki. Dopiero później dodaj do niej pozostałe składniki i dressing musztardowy.

Niskokaloryczna surówka buraczkowa z jabłkiem

Składniki:

  • burak (oczyszczony i opłukany),
  • 2 jabłka,
  • płaska łyżka tartego chrzanu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • sól i mielony kminek do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraka i jabłka zetrzyj na tarce (jabłka najlepiej na dużych otworach, żeby nie zrobiła się z nich papka). Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Dlaczego dietetyczne sałatki i surówki są polecane osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu?

Warzywa, które stanowią podstawę przepisów na surówki, są źródłem nie tylko witamin, minerałów i antyoksydantów, ale także błonnika pokarmowego. Spożywanie ich (oraz innych źródeł błonnika, którymi są warzywa strączkowe, owoce i produkty zbożowe) pomaga wyregulować poziom cholesterolu we krwi, co działa zapobiegawczo wobec chorób układu krwionośnego. Oprócz tego błonnik jest pomocny w stabilizowaniu stężenia glukozy we krwi, zapobiega zaparciom i sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała. (1) Pamiętaj, że jeśli borykasz się z podwyższonym poziomem cholesterolu, możesz też sięgnąć po produkty Benecol ze stanolami roślinnymi, które mają potwierdzoną skuteczność w jego obniżaniu. Oprócz zdrowej diety zadbaj też umiarkowaną aktywność fizyczną. To prosty sposób na wsparcie zdrowia i samopoczucia.

Źródła:

  1. Dietary fiber: Essential for a healthy diet. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983?pg=1. Data dostępu: 1.03.2018.