Bakłażany są bogate w błonnik i składniki odżywcze, za to mają bardzo niewiele kalorii – to wystarczające powody do wypróbowania przepisów na dania z bakłażanem w roli głównej.

W poszukiwaniu pomysłów warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską, w której bakłażany odgrywają znaczącą rolę. Jak przygotować bakłażana? Skorzystaj z poniższych podpowiedzi.

Przechowywanie i przygotowanie bakłażana

Aby bakłażan zachował swoje cenne wartości odżywcze, do dnia spożycia przechowuj go w lodówce. Nie obieraj go także ze skórki, bo to ona kryje w sobie wiele cennych dla zdrowia komponentów.

W trakcie przyrządzania bakłażana ważne jest także, jakiego noża użyjesz – lepszy będzie ten ze stali nierdzewnej niż węglowej. Dlaczego? Stal węglowa może wchodzić w reakcje ze związkami chemicznymi, zawartymi w bakłażanie i powodować, że miąższ warzywa sczernieje.(1)

Jak przygotować bakłażana, żeby nie był gorzki? Niestety, jego posmak może zniechęcać do dodawania go do dań, jednak i na to jest sposób. Po pokrojeniu bakłażana oprósz go solą, pozostaw na pół godziny i odsącz nagromadzony płyn. Dzięki temu smak bakłażana będzie bardziej delikatny. Ta metoda ma też dodatkową zaletę – warzywo wchłonie mniej tłuszczu podczas smażenia czy pieczenia. 

Jak jeść bakłażana? Możesz go smażyć, piec, grillować, gotować w wodzie albo na parze – ten ostatni sposób w najwyższym stopniu pomoże zachować obecne w nim antyoksydanty.(1)

Co zrobić z bakłażana? Kilka pomysłów

Istnieje mnóstwo sposobów na wyczarowanie pysznej potrawy z bakłażana – oto propozycje:

Bezglutenowa „pizza” w wersji light

Plastry bakłażana ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym cienką warstwą Benecolu Classic. Posmaruj wierzch sosem pomidorowym i  udekoruj pokrojoną w niewielkie paski czerwoną papryką. Posyp startym żółtym serem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw „pizzę” – po 12-15 minutach możesz zajadać się daniem.

Złociste krążki

Pokrój w plastry 2 bakłażany. Oprócz tego przygotuj ok. 2/3 szklanki tartego parmezanu, w misce rozbełtaj 2 duże jajka i ulubione, suszone zioła (sprawdzi się np. oregano, bazylia lub majeranek). Na płaskim talerzu rozsyp tartą bułkę. Teraz każdy krążek bakłażana zanurz w jajku z przyprawami i obtocz w tartej bułce.

Na dużej patelni rozgrzej Benecol Classic i podsmażaj krążki do momentu, aż ich spody będą miały złocisty kolor. Wówczas przewróć je na dugą stronę. Posyp krążki na wierzchu parmezanem. Kiedy druga strona będzie usmażona, możesz serwować je w ramach przekąski, np. z pomidorowym dipem.

Jarski gulasz

Dzień przed przygotowaniem tego dania z bakłażanem namocz w garnku szklankę fasoli „Jaś”, a ranu ugotuj ją do miękkości. Oprócz tego potrzebne Ci będą: po 1 sztuce bakłażana i cukinii (pokrojone w kostki), 2 marchewki (pokrojone w kostki), 3 duże pomidory (pokrojone w kostki lub półplastry), kilkanaście pieczarek (oczyszczonych i pokrojonych w plastry), duża cebula (posiekana), 2 ząbki czosnku (przetarte), łyżeczka suszonego majeranku, pół łyżeczki kminku, sól i pieprz lub ostra papryka dla smaku.

Przygotowanie potrawy zacznij od rozgrzania na patelni Benecolu Classic. Następnie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki, przykryj patelnię, a po kilku minutach ją zdejmij i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty.

Przełóż wszystko do garnka, dodaj bakłażana, cukinię, marchewkę, fasolę, kminek, podlej niewielką ilością wody. Przykryj i duś przez 10 minut. Teraz dodaj pomidory oraz pozostałe przyprawy, przykryj i duś przez ok. 5-7 minut. Pamiętaj, żeby podczas robienia gulaszu co 2-3 minuty go zamieszać.

Istnieje wiele innych, ciekawych przepisów na bakłażany, które na pewno warto wypróbować. Smacznego!

Źródło:

  1. Ware M. Eggplant health benefits and tasty tips. https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php.Data dostępu: 12.05.2018