Choć to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej (i nie tylko!) kuchni, nie istnieje na nią jeden kanoniczny przepis. Zupa pomidorowa w każdym domu smakuje i wygląda nieco inaczej…

Uwielbiasz pomidorówkę, ale nie wiesz, jak samemu się za nią zabrać? Oto dwa sprawdzone patenty na to, jak ugotować zupę pomidorową, w której zakocha się nawet największy niejadek.

Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu?

Nie oszukujmy się – najpopularniejszym przepisem na tę zupę jest… pomidorówka z rosołu. Nasze babcie i mamy zwykły, zwłaszcza po niedzieli, przerabiać rosół „z wczoraj” właśnie na zupę pomidorową przy pomocy koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów. Jak odtworzyć ten smak, znany z rodzinnego domu? Przygotuj:

  • 2 litry wody
  • ćwiartkę kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, plasterek selera i kawałek pora
  • szczyptę pieprzu
  • 200 g koncentratu pomidorowego (może też być przecier pomidorowy lub passata)
  • 250 ml śmietany 18% (do zup i sosów).

Dokładnie opłucz mięso, a następnie włóż je do garnka, oprósz szczyptą soli i zalej zimną wodą. Pozwól mu się moczyć przez 15 minut, a następnie wylej wodę z moczenia i zalej kurczaka 2 litrami czystej wody. Posól i gotuj na sporym ogniu, zdejmując na bieżąco wytrącające się na powierzchni szumowiny.

Gdy przestaną się pojawiać, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut. Później dodaj obrane i umyte warzywa i gotuj razem przez 20 minut. Po tym czasie zacznij dodawać koncentrat lub przecier pomidorowy.

Następnie stopniowo dodawaj śmietanę – najlepiej wcześniej powoli wymieszać ją w małym naczyniu z 1/3 szklanki gorącego wywaru, a dopiero potem dodać do całości, żeby zupa się nie zwarzyła. Po zabieleniu zupy gotuj ją jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu. Dopraw solą i pieprzem – i gotowe!

Pyszna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

W sezonie letnim warto korzystać ze świeżych warzyw. Smak pomidorów dojrzewających w letnim słońcu jest bowiem absolutnie niezrównany… Zupa pomidorowa z pomidorów prosto z krzaka to świetny pomysł na letni lunch lub kolację. Potrzebne będą:

  • 2 kg soczystych świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka Benecol o smaku masła
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 250 ml bulionu
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotuj duży garnek i podgrzej w nim Benecol z oliwą, a następnie zeszklij na nich pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Po 5 minutach dodaj posiekany drobno czosnek, minutę później papryczkę chili wraz z oregano, a po kolejnej minucie – białe wino.

Gotuj przez 2 minuty, by odparować wino, a później wlej gorący bulion. Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórek i usuń szypułki, a miąższ pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

Gotuj dalej przez około 10 minut, dodając kolejno ocet balsamiczny, cukier, świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku. Po upływie tego czasu dokładnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym i pozostaw na małym ogniu przez kolejnych kilka minut.

By uzyskać jednolity krem, przecedź przez sitko i przecieraj łyżką, aby oddzielić pestki od miąższu i móc je wyrzucić. Zupę zmiksuj z kilkoma listkami świeżego oregano i podawaj z tartym parmezanem. Pycha!

Smacznego!