Sos grzybowy ze świeżych grzybów to aromatyczny dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Możesz wzbogacić nim smak makaronu, ryżu, ziemniaków, placków albo polać sosem warzywne kotleciki. Wspólną zaletą przepisów na sosy grzybowe jest prostota wykonania. Sos zrobisz w mniej niż pół godziny, a smak na pewno cię zachwyci. Do dzieła!

Sos grzybowy ze śmietaną – przepisy

Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos grzybowy, poniżej znajdziesz trzy proste propozycje. Warto jeść grzyby, bo są bogatym źródłem składników mineralnych i dostarczają witamin (głównie witamin z grupy B), tymczasem ich wartość energetyczna jest niska – 100 g dostarcza ok. 50-70 kcal. Pamiętaj jednak, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego nie powinno się serwować ich dzieciom, osobom w podeszłym wieku oraz mającym problemy z układem pokarmowym. (1) Jeśli jednak w twoim przypadku nie ma przeciwwskazań do ich spożywania, możesz wypróbować poniższe przepisy na sosy grzybowe ze śmietaną, które urozmaicą twój codzienny jadłospis.

Sos borowikowy ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 300 g borowików,
  • łyżka Bencolu z oliwą z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanej szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka słodkiej śmietanki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij szalotkę, wrzuć borowiki i podsmażaj przez kilka minut. Następnie wlej pół szklanki wody, przykryj i duś przez kolejnych kilka minut. W razie potrzeby dodaj ponownie odrobinę wody i podduś chwilę dłużej. Wlej śmietankę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj na średnim ogniu. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Gotuj jeszcze przez ok. 2-3 minuty, powoli mieszając.

Żółty sos grzybowy z prawdziwków

Składniki:

  • 300 g prawdziwków,
  • średnia cebula,
  • łyżka Benecolu z oliwą z oliwek
  • szklanka śmietany,
  • połowa małej czerwonej papryki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka curry,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Prawdziwki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj. Paprykę umyj i pokrój w niewielkie kostki. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę, dodaj prawdziwki, podsmażaj przez kilka minut, podlej wodą, dodaj paprykę, przykryj i duś do miękkości na średnim ogniu. Wlej śmietanę i zagotuj, cały czas powoli mieszając. W międzyczasie przypraw pieprzem i curry. Na końcu dodaj pietruszkę.

Pikantny sos grzybowy z pieczarek

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżeczki Benecolu o smaku masła
  • 250 ml śmietany,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej olej, następnie wrzuć pieczarki i podsmażaj na średnim ogniu. Kiedy lekko zbrązowieją, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Gotuj przez ok. 5-6 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotuj przez kolejną minutę lub dwie.

Sos grzybowy ze śmietaną to rozkosz smaku, ale też spora dawka kalorii. Jeśli masz nadwagę i wolisz uniknąć dodawania do dań zbędnego tłuszczu, używaj śmietany 12% lub zastąp ją jogurtem naturalnym. Gdy natomiast borykasz się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, do podsmażania grzybów użyj produktu Benecol Classic ze stanolami roślinnymi, które pomogą ci zredukować jego stężenie. Każdy z powyższych przepisów na sosy grzybowe możesz udoskonalać na swój sposób. Idealnie sprawdzą się zioła (np. bazylia, oregano, tymianek), które nie tylko mają walory zdrowotne, ale też dodają daniom wspaniałego aromatu.

Źródło:

  1. Sas-Golak I., Sobieralski K., Siwulski M. i in. Skład, wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych. Problemy Nauk Biologicznych 2011; 60 (3-4): 483–490.