Potrawa określana jako „strogonow” (choć właściwa, pełna nazwa brzmi Boeuf Stroganow) w tradycyjnej wersji przygotowywana jest z polędwicy wołowej. Obecnie jednak możemy spotkać się z różnymi kulinarnymi wariacjami na temat oryginału, a jedną z nich jest strogonow drobiowy. Poniżej znajdziesz proste, ale ciekawe przepisy na strogonowa z kurczaka.

Poniższa instrukcja podpowie Ci, jak przygotować gęsty, sycący gulasz. Jego przyrządzenie zajmie Ci niewiele czasu. Strogonow z kurczakiem będzie gotowy w pół godziny i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Strogonow z kurczaka – składniki:

  • duża, podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kilograma) – umyta, oczyszczona i pokrojona na niewielkie kawałki,
  • 3 łyżki Benecolu Classic ze stanolami roślinnymi, które obniżają podwyższony poziom cholesterolu,
  • mała cebula (posiekana),
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • 15 pieczarek (oczyszczonych, umytych i pokrojonych w paski),
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu,
  • szklanka bulionu drobiowego lub grzybowego,
  • pół szklanki kwaśniej śmietany,
  • łyżeczka słodkiej papryki (plus szczypta do posypania),
  • łyżeczka sosu Worcester,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Z czym podawać strogonowa? Możliwości jest kilka. Drobiowy strogonow może być serwowany z kaszą, makaronem, ziemniakami, ryżem, warzywnym puree. Dobrze smakuje także strogonow z kluseczkami. Zanim więc przejdziesz do gotowania, zdecyduj, z czym chcesz podać sos strogonow i w trakcie jego przyrządzania ugotuj dodatek. Warto też wzbogacić danie surówką, sałatką lub podać strogonow drobiowy z ogórkiem kiszonym.

Strogonow z kurczaka – sposób przygotowania:

W dużym rondlu, na średnim ogniu, roztop 2 łyżki Benecolu. Dodaj cebulę i czosnek, a kiedy cebula lekko zmięknie, wrzuć pokrojone pieczarki i przykryj rondel pokrywką na ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj łyżkę masła, pokrojoną pierś kurczaka, mąkę, słodką paprykę, płaską łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Po ok. 3-4 minutach wlej bulion i dodaj sos Worcester. Przykryj i duś przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, w razie potrzeby możesz doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ponownie podduś danie na średnim ogniu – do momentu, aż kurczak będzie gotowy, co powinno potrwać 2 minuty.

Z podanego przepisu na strogonow drobiowy wychodzą 3-4 porcje. Po rozłożeniu na talerze wybranego dodatku, np. makaronu lub ziemniaków, rozlej sos, udekoruj każdą porcję pietruszką lub koperkiem, kleksem śmietany i słodką papryką. Gotowe! Strogonow drobiowy z pieczarkami to pomysł na wyśmienity, a jednocześnie bardzo szybki i łatwy obiad.

Istnieje wiele wersji strogonowa. Oprócz gęstych sosów proponowane są przepisy na zupy, np. zupa strogonow z kurczaka. Jak ją wykonać?

Zupa strogonow z kurczakiem – składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka (umyte, oczyszczone, pokrojone na małe kawałki),
  • kilkanaście pieczarek (obranych, umytych, pokrojonych w paseczki),
  • posiekana cebula,
  • czerwona papryka (oczyszczona, umyta, pokrojona na niewielkie kawałki),
  • 3 ogórki kiszone (obrane i pokrojone w plasterki),
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka musztardy delikatesowej,
  • łyżeczka sosu Worcester,
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • sól do smaku,
  • Benecol Classic (ok. 2 łyżki) ze stanolami roślinnymi, które obniżają podwyższony poziom cholesterolu.

Zupa strogonow z kurczakiem – sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż kurczaka. Przełóż do garnka. Cebulę zeszklij i dodaj do mięsa. Wlej 2,5 szklanki wody, dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Przykryj i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dodaj trochę wody. Przypraw solą i pieprzem. Pieczarki podduś do miękkości, następnie dodaj paprykę i ogórki, duś jeszcze przez ok. 2 minuty. Gdy będą gotowe, dodaj do zupy razem z resztą przypraw. Mąkę „rozbełtaj” w połowie szklanki wody, dodaj do zupy, zamieszaj i zagotuj. Gotowe.