Naleśniki stanowią doskonałe potwierdzenie zasady „siła tkwi w prostocie”. Ze świecą szukać kogoś, kto by ich nie lubił – zajadają się nimi mali i duzi, dzieci i dorośli, ci, co dbają o linię i ci, którzy lubią swoje boczki…

Pomysłów, jak można podać pyszne naleśniki, jest pod dostatkiem – mogą być przecież słodkie, wytrawne, z mięsem, wegetariańskie i jakie tylko sobie zamarzymy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Baza jednak zazwyczaj pozostaje taka sama – trzeba więc wiedzieć, jak ją przygotować. Jak zrobić naleśniki i jaki przepis na ciasto naleśnikowe jest najlepszy?

Jak zrobić naleśniki – wersja klasyczna

Najbardziej znaną i lubianą wersją naleśników wydają się pyszne naleśniki, które znamy z domu – takie, jakie smażyły nasze mamy i babcie. Powinny być lekkie, puszyste i cienkie, ale przy tym wytrzymałe, by nie rozlatywały się po posmarowaniu dżemem z kawałkami owoców lub nutellą z bananami. Co jest potrzebne, by przyrządzić takie kulinarne cudo? Na około 15 sztuk należy przygotować:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • szklankę wody gazowanej
  • ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki oleju

Wszystkie płynne składniki – a więc mleko, wodę i olej – wlej do wysokiej miski. Następnie wbij jaja i dodaj sól oraz cukier. Połącz wszystko ze sobą na jednolitą masę przy użyciu trzepaczki lub – jeśli wolisz – blendera ręcznego

. W następnym kroku do masy dodaj mąkę i przy użyciu miksera dokładnie połącz ją z resztą składników, aż ciasto stanie się gładkie i puszyste. Pamiętaj, że nie może mieć grudek! Oznaczają one, że niedostatecznie rozmieszałaś mąkę z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowane ciasto odstaw na pół godziny. Dzięki temu mąka ładnie nasiąknie, a całe ciasto stanie się bardziej gęste, dzięki czemu nie będzie przywierać do patelni. Po upływie 30 minut dobrze rozgrzej patelnię, przy pomocy chochli wlej na nią ciasto i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.

Gdy powierzchnia ciasta będzie sucha, przewróć je na drugą stronę – możesz użyć do tego kuchennej łopatki lub po prostu podrzucić patelnię, wykonując płynny ruch do przodu i do góry. I to wszystko – pyszne naleśniki gotowe!

Jak zrobić naleśniki – pancakes

Sporą popularnością cieszą się też od jakiegoś czasu pyszne naleśniki w stylu amerykańskim, które – dla odróżnienia od naszej tradycyjnej wersji – nazywa się pancakes (czasem w wersji spolszczonej – pankejki).

Mają one zazwyczaj mniejszą średnicę, są za to grubsze i bardziej puszyste. Amerykanie najczęściej jadają je z syropem klonowym, ale świetnie smakują też np. z dżemem, czekoladą, płynnym miodem lub po prostu z sezonowymi owocami. Jak zrobić naleśniki typu pancakes? Do przyrządzenia około 10 sztuk będziesz potrzebować:

  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 1 i ¼ szklanki maślanki
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • ¼ szklanki oleju
  • szczypta soli i cukru

Jeśli posiadasz blender kielichowy, przygotowanie tego ciasta naleśnikowego będzie banalne – wystarczy wrzucić wszystko do blendera i zmiksować do konsystencji gęstej śmietany.

Oczywiście, możesz użyć do tego zwykłego miksera. Wtedy najpierw włóż do miski wszystkie składniki płynne, a następnie dodaj mąkę i cukier puder. Rozgrzej patelnię i smaż na niej małe, okrągłe pankejki, tak, by równo zrumieniły się z obu stron.

Jak widzisz, pyszne naleśniki to niezwykle prosta sprawa. Powodzenia i smacznego!