Omlet to bardzo popularne danie śniadaniowe i chociaż przepis na omlet nie jest żadną tajemnicą, przygotowanie pysznego nie każdemu wychodzi. Omlety występują w różnych odsłonach, tak więc z pewnością każdy znajdzie odpowiedni dla siebie przepis na omleta.

Jak wiadomo, głównym jego składnikiem są jajka – doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczów. Dotychczas uważano, że spożywanie jajek znacznie podnosi poziom cholesterolu i tym samym negatywnie wpływa na organizm.

Najnowsze badania wykazują jednak, że spożywanie jajek w rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Jak zrobić omlet z szynką i serem? Jaki jest najlepszy omlet na kolację?

Omlet – na słono czy na słodko?

Największą zaletą omletów jest ich różnorodność. Przepis na omlet z serem, omlet na ostro, omlet z warzywami i serem, omlet po francusku i omlety na słodko… Brzmi świetnie, prawda? Dodatkowo możesz być pewny, że modyfikacja składników wyjdzie tylko na plus – nie ma żadnego ryzyka, że zepsujesz przepis! Po prostu dostosuj go do swojego smaku.

Istnieją przeróżne przepisy na omlet. Jak zrobić omlet na słono? Jeśli potrzebujesz pożywnego dania, wypróbuj omlet z warzywami i szynką. Na jedną porcję będziesz potrzebować dwóch jajek i około 60 g szynki. Pokrój ją w kostkę, dodaj cebulkę i podsmaż na patelni – margaryna Benecol sprawdzi się idealnie! Następnie rozbij dwa jajka. Dodaj 4 łyżki otrębów pszennych – dzięki temu Twój omlet będzie bardzo sycący, dlatego to idealny omlet na obiad lub kolację. Jeśli lubisz, dodaj zioła i szczypiorek. Przykryj pokrywką i po kilku minutach możesz zabrać się za jedzenie!

Przepis na omlet z serem to wspaniały pomysł na smaczne, lekkie i szybkie śniadanie. Wystarczy, że w misce ubijesz dwa jajka i na tarce zetrzesz do nich ser. Masa powinna być jednorodna. Rozgrzej na patelni łyżkę margaryny Benecol. Masę jajeczną przypraw pieprzem, solą i szczypiorkiem, wylej na patelnię i poczekaj, aż całość się zetnie. Jeśli lubisz, możesz dorzucić pomidorki koktajlowe.

Zauważ, że z tym przepisem przygotujesz omlet bez mleka. Do każdego omleta doskonale pasuje kromka ciemnego pieczywa posmarowana margaryną Benecol.

Za każdym razem, kiedy masz ochotę na omlet na słono, przepis możesz modyfikować zależnie od zawartości swojej lodówki lub tego, na co masz ochotę. Jeśli lodówka świeci pustkami, omlet z samych jajek to też bardzo smaczna opcja. Omlet jajeczny doda Ci sił i zaspokoi głód na długo.

Omlet – przepis, jakiego nie znałeś

To, jaki wybierzesz omlet – kwestia smaku. Przedstawiamy Ci jednak przykładowe przepisy, które w Polsce spotyka się rzadko, a na świecie traktowane są jak prawdziwy przysmak.

Dla wielbicieli alternatywnych przepisów warto wspomnieć o zaskakującym daniu, jakim jest omlet hiszpański. Brzmi niewinnie, ale nie jest to zwykły omlet.

Przepis mówi, że oprócz jajek do jego przygotowania potrzeba ziemniaków i cebuli. Ziemniaki należy podgotować, a następnie przysmażyć wraz z cebulą i czosnkiem. Po ich wystudzeniu trzeba wymieszać je z pastą jajeczną. Można dodać też inne warzywa.

Cenisz sobie tradycyjne podejście? Przed Tobą przepis na omlet z jajek – wyłącznie! Nie potrzebujesz innych składników. To omlet francuski. Jajka należy roztrzepać w misce i przyprawić, a następnie wylać na rozgrzany tłuszcz – wykorzystaj margarynę Benecol. Nie powinno się smażyć go długo – kolor ma być złocisty, ale nie brązowawy. To idealny omlet na śniadanie. Wypróbujesz?

Źródło:

  1. Omlet z szynką, https://dieta.mp.pl/przepisy/67345,omlet-z-szynka, data dostępu: 21.02.2018.
  2. Jeść jajka czy nie jeść, https://dieta.mp.pl/aktualnosci/134794,jesc-jajka-czy-nie-jesc, data dostępu: 21.02.2018.