Produkty Benecol® zawierają aktywny składnik – stanole roślinne. Stanole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwiobiegu i zwiększają wydalanie go z organizmu, dzięki czemu skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi.

Stanole roślinne to składniki, które występują naturalnie w owocach, orzechach, nasionach, zbożach i olejach roślinnych ale niestety w zbyt małych ilościach aby skutecznie obniżać cholesterol. Produkty Benecol® zawierają skoncentrowaną dawkę stanoli roślinnych, która jest dużo wyższa do poziomu zawartego naturalnie w produktach spożywczych. Dla przykładu: w zalecanej dziennej porcji 30 g margaryny Benecol® znajduje się taka ilość stanoli roślinnych, która jest zawarta w 8 kilogramach kukurydzy. Codzienne spożycie 8 kilogramów kukurydzy jest niemożliwe ale dzięki koncentracji dzienna dawka stanoli roślinnych, konieczna do obniżenia poziomu cholesterolu, jest łatwa do spożycia z margaryną Benecol®.

Na rynku polskim tylko produkty Benecol® zawierają opatentowany składnik stanole roślinne.

  • Stanole roślinne to cząsteczki o budowie podobnej do cholesterolu, z niewielkimi różnicami w strukturze cząsteczkowej. Ta niewielka różnica w strukturze to jednak duża różnica w funkcji spełnianej w organizmie.
  • Stanole i sterole roślinne są obecne w produktach żywnościowych w małych ilościach. Najwyższe ich stężenia występuje w: olejach roślinnych, orzechach, nasionach i ziarnach.
  • Spożycie stanoli roślinnych z codzienną dietą nie jest wystarczające do tego, aby obniżać poziom cholesterolu. Dlatego estry stanoli roślinnych są dodawane do produktów Benecol®, aby umożliwić konsumentom skuteczne obniżanie cholesterolu.
  • Efektywność i bezpieczeństwo stanoli roślinnych zostało potwierdzone w ponad 70 badaniach klinicznych.
PODZIEL SIĘ
Następny artykułMechanizm działania stanoli roślinnych