Dawniej szparagi nie należały do najbardziej popularnych produktów na polskich stołach. Jednak na przestrzeni ostatnich lat coraz chętniej poznajemy nowe smaki, a białe czy zielone szparagi są stosunkowo łatwo dostępne na bazarach i w supermarketach. To dobrze, gdyż kryją w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych i wywierają pozytywny wpływ na organizm. Przeczytaj więcej na ten temat.

Szparagi – kalorie i wartości odżywcze

Świeże lub mrożone szparagi to idealna przekąska dla osób na diecie. Są niskokaloryczne (100 g to zaledwie ok. 20 kcal), więc dobrze sprawdzą się do przegryzania np. z lekkimi dipami warzywnymi. Tym bardziej, że są bardzo smaczne.

Dietetyczne szparagi zawierają łatwo strawne białko, cukry, witaminy A, C, E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B, związki mineralne (fosfor, potas, jod, wapń, magnez, żelazo oraz cynk), a także substancje wpływające korzystnie na wiele procesów zachodzących w organizmie – wśród nich saponiny sterydowe, fitoestrogeny i flawonoidy (głównie rutyna i kwercetyna).

Szparagi dostarczają też błonnika pokarmowego (zarówno frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej w wodzie), którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Spożywanie szparagów pomaga usunąć z organizmu nadmiar wolnych rodników, pomaga w przypadku zaburzeń trawiennych, chorób sercowo-naczyniowych oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Szparagi zawierają też asparaginę – aminokwas o właściwościach moczopędnych, dzięki czemu jedzenie szparagów pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody oraz obrzęków. Ze względu na zawartość witaminy B6 i kwasu foliowego, niektórzy uważają szparagi za naturalny sposób na lepszy nastrój.

Dobre źródła folianów w diecie powinny uwzględnić szczególnie kobiety ciężarne i starające się o dziecko, gdyż witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży, szczególnie na jej początkowym etapie.

Jak jeść szparagi?

Dzięki rosnącej popularności tego produktu z pewnością znajdziesz mnóstwo dietetycznych przepisów na szparagi. Możesz przyrządzać z nich kremowe zupy, sałatki, zapiec w cieście francuskim np. w towarzystwie ulubionego sera, wędliny, suszonych pomidorów.

Smak szparagów świetnie komponuje się też z rybami – jeśli uwielbiasz łososia czy pstrąga, przy najbliższej okazji przyrządź rybę w duecie ze szparagami, a zachwycisz się efektem kulinarnego eksperymentu.

Gdy zaś będziesz na diecie odchudzającej i zabraknie Ci pomysłów na proste i lekkie dania, zjedz gotowane szparagi w towarzystwie 2 jajek na twardo – połączenie błonnika i wartościowego białka zawartego w jajkach pomoże Ci szybko osiągnąć sytość.

Zdrowa dieta – im bardziej różnorodna, tym lepiej

Choć szparagi są produktem jedzonym okazjonalnie, warto sięgać po nie przynajmniej czasami. Im bardziej zróżnicowana jest dieta, tym więcej składników odżywczych dostarcza, dlatego postaraj się unikać monotonnego menu.

Twój talerz niech będzie kolorowy w warzywa – szparagi, brokuły, kalafior, kapusta, sałaty, cukinia, bakłażany, marchew, pomidory, papryka, buraki to tylko przykłady warzyw o pozytywnym wpływie na zdrowie, zamiast słodyczy, w chwili ochoty na słodkie sięgaj natomiast po owoce.

W swój jadłospis postaraj się też wkomponować produkty pełnoziarniste (ciemne makarony i pieczywo, kasze), źródła wartościowego białka (jaja, nabiał, wysokogatunkowe mięso, ryby) oraz tłuszczu (płynne oleje roślinne, w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu np. produkty Benecol® ze stanolami roślinnymi, które obniżają go w naturalny sposób).

W kuchni stosuj przyjazne dla zdrowia techniki kulinarne – unikaj smażenia na rzecz gotowania, duszenia, grillowania, w przypadku warzyw postaraj się jeść dużo surówek, wówczas nie stracą wielu cennych składników odżywczych. Taka dieta to lepsze zdrowie, nastrój i dłuższa młodość.

Źródło:

  1. Ciślik E., Siembida A. Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.) Postępy Fitoterapii 4/2011, 275-281