Trójlicerydy są estrami glicerolu i kwasów tłuszczowych. Stanowią podstawowy składnik tkanki tłuszczowej, jednak kiedy jest ich za dużo, wzrasta ryzyko rozwoju schorzeń sercowo-naczyniowych. Jakie są normy stężenia trójglicerydów i przyczyny ich zbyt wysokiego lub zbyt niskiego poziomu?

Jaką rolę w organizmie pełnią trójglicerydy?

Jako główny składnik tkanki tłuszczowej, trójglicerydy pełnią rolę materiału zapasowego. Innymi słowy – są źródłem energii dla  organizmu. Nie można więc kojarzyć ich jedynie w negatywnym kontekście. Jeśli poziom trójglicerydów mieści się w normach, nie masz powodów do obaw. Normy przyjęte dla tróglicerydów przedstawiają się natomiast następująco:

  • optymalne stężenie wynosi < 150 mg/dl,
  • przekroczone trójglicerydy, czyli wynik 150-199 mg/dl – oznacza wartości graniczne, kiedy należy zacząć dbać o ich obniżenie (lub nie dopuścić do dalszego zwiększenia poziomu),
  • stężenie > 200 mg/dl oznacza wysokie trójglicerydy, natomiast > 500 mg/dl to już poziom bardzo wysoki. (1)

Co oznacza wysoki poziom trójglicerydów i czy można mu zaradzić?

Za wysokie trójglicerydy są powiązane zazwyczaj z otyłością, cukrzycą, chorobą nerek lub tarczycy. Dlatego rolą lekarza jest udzielenie Ci wskazówek związanych z dbaniem o zdrowie oraz ustalenie terapii łagodzącej przebieg danego schorzenia. Niestety, nie każde z nich można wyleczyć całkowicie, jednak leki i zmiany stylu życia są w stanie znacznie poprawić stan i samopoczucie chorego. Wraz z podwyższonym poziomem cholesterolu, nadmiar trójglicerydów sprzyja chorobom układu krążenia, np. chorobie wieńcowej. To zaś powinno być motywacją do podjęcia stosownych kroków, służących normalizacji wyników.

Aby obniżyć za wysokie trójglicerydy, na pewno warto wprowadzić zmiany w diecie:

  • ogranicz w jadłospisie produkty bogate w tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe trans – ich głównymi źródłami są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, fast foody, dania gotowe,
  • zwiększ spożycie jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziesz np. w olejach roślinnych, jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek,
  • postaraj się, żeby większość spożywanych przez Ciebie kalorii pochodziła z produktów o niskiej zawartości tłuszczu: owoców, warzyw czy chudego nabiału,
  • po alkohol sięgaj w umiarkowanych ilościach,
  • unikaj rafinowanego cukru (sprawdzaj skład produktów przed zakupem i zrezygnuj z tych o wysokiej zawartości cukru),
  • dwa razy w tygodniu postaraj się zjeść tłustą rybę morską, np. łososia, w ten sposób dostarczysz sobie dawkę kwasów omega-3, które pomagają obniżyć zbyt wysokie trójglicerydy we krwi,
  • spożywaj produkty bogate w błonnik (pieczywo, makarony z pełnych ziaren, płatki, otręby, warzywa) – dzięki temu wypełnisz żołądek i zapobiegniesz nadmiernemu apetytowi,
  • jeśli masz za wysoki poziom cholesterolu, ogranicz jego spożycie do 200 mg na dobę. (1) Możesz także wspomóc dietę suplementem Benecol® ze stanolami roślinnymi o udowodnionym działaniu obniżającym stężenie cholesterolu.

Niski poziom trójglicerydów – przyczyny

Choć niski poziom trójglicerydów nie jest często występującym stanem, taka sytuacja również może zaistnieć. Konsekwencją jest pozbawienie organizmu materiału energetycznego.

O niskim poziomie trójglicerydów mówimy wówczas, kiedy ich stężenie we krwi wynosi < 50 mg/dl, natomiast o bardzo niskim – w przypadku wyniku < 35 mg/dl. (2)

Jakie są przyczyny tego stanu? Otóż może być ich kilka:

  • nadczynność tarczycy,
  • niskotłuszczowa dieta, niedożywienie,
  • zaburzenia wchłaniania tłuszczów,
  • niektóre leki,
  • wyniszczenie organizmu. (2,3)

Jeśli masz byt niski poziom trójglicerydów w surowicy, podobnie jak w przypadku odwrotnym, musisz porozmawiać na ten temat z lekarzem. To sygnał, że w Twoim organizmie zachodzą niepokojące i wycieńczające zmiany, co z pewnością odczuwasz jako spadek sił. Stosuj się do wszystkich wskazówek specjalisty – wówczas szybko wrócisz do pełni zdrowia i energii.

Piśmiennictwo:

  1. Iliades, Diet Tips to Reduce High Triglycerides, Everyday Health, 4.06.2011
  2. Helfman, Very Low Triglyceride Level, LiveStrong, 16.08.2013
  3. P. Herman, Cholesterol i triglicerydy – panel lipidowy, Medycyna Praktyczna, dostęp: 30.08.2016