Zapytaj eksperta

Masz pytanie dotyczące produktów Benecol®? Sprawdź w najczęściej zadawanych pytaniach lub w odpowiedziach naszego eksperta. Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na Twoje pytanie to zadaj je wpisując poniżej.
Odpowiedź na Twoje pytanie zostanie umieszczona na forum.

Szanowni Państwo,
Przed zadaniem pytania prosimy sprawdzić, czy nie jest ono umieszczone wraz z odpowiedzią w sekcji „Najczęściej zadawane pytania.” Uprzejmie informujemy, iż na pytania związane z interpretacją wyników badań, stosowaniem leków oraz specyfiką poszczególnych jednostek chorobowych może odpowiedzieć jedynie Państwa lekarz prowadzący.
Zespół Raisio Sp. z o.o.

  •  

1. Czy produkty Benecol® można mrozić?

Produkty Benecol® o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 60% (czyli Benecol® CLASSIC oraz Benecol® WYŚMIENITY)  można zamrażać, jednak po rozmrożeniu taki produkt powinien być zużyty dość szybko  (najlepiej w ciągu tygodnia, ewentualnie dwóch), ponieważ struktura emulsji po zamrożeniu zmienia się, co pociąga za sobą zwiększenie ryzyka rozwoju szkodliwych mikroorganizmów (może rozwinąć się pleśń). Przy smarowaniu pieczywa rozmrożonym produktem można będzie również zaobserwować wyciekanie wody, co nie stwarza niebezpieczeństwa dla zdrowia, jednak jak wspomniano wcześniej – struktura takiego produktu jest naruszona i nie jest identyczna jak przed zamrożeniem.  Natomiast efekt obniżenia poziomu cholesterolu pozostaje ten sam. Należy jednak pamiętać o tym, że produkt w stanie zamrożonym nie powinien być przechowywany zbyt długo ponieważ tłuszcze nienasycone ulegają utlenieniu nawet w niskich temperaturach, co może skutkować niekorzystną zmianą smaku produktu.

Nie zaleca się mrożenia produktów o mniejszej zawartości tłuszczu czyli produktów  Benecol® Z OLIWĄ Z OLIWEK (50% zawartości tłuszczu) oraz Benecol® LEKKI (35% zawartości tłuszczu). Produkty te zawierają większe ilości wody i w wyniku zamrożenia ich struktura może ulec zniszczeniu, a w rezultacie produkt może być bardziej podatny na rozwój pleśni.

2. Z czym wiąże się stosowanie produktów Benecol® przez osoby, które nie muszą kontrolować jego poziomu?

Osoby o prawidłowym poziomie cholesterolu, które spożywają produkty Benecol® w zalecanych ilościach mogą spodziewać się zmniejszenia poziomu złego cholesterolu LDL średnio o około 10%. Nie stanowi  to zagrożenia dla zdrowia, a nawet jest korzystne, ponieważ w środowisku naukowym panuje zgodne twierdzenie, że im niższy poziom złego cholesterolu LDL, tym lepiej. Faktycznie wykazano, że osoby o bardzo niskich poziomach złego cholesterolu LDL (1,5 mmol/l lub niższy) nie mają w związku z tym żadnych problemów zdrowotnych.

Należy jednak zaznaczyć, że oznaczenie na opakowaniu produktów Benecol® głosi "produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi", dlatego nie zaleca się spożywania produktów Benecol® osobom z prawidłowym poziomem cholesterolu.

3. Z jakich olejów produkowany jest Benecol® ?

Produkty Benecol® zawierają  w składzie olej rzepakowy oraz tłuszcze roślinne palmowy i kokosowy. Benecol® Z OLIWĄ Z OLIWEK zawiera dodatkowo oliwę z oliwek.

4. Czy źródłem stanoli roślinnych są zboża, np. pszenica, żyto? Czy produkty Benecol® mogą zawierać ślady glutenu?

Źródłem stanoli roślinnych zawartych w produktach Benecol® jest soja i drzewo sosny. Estry stanoli roślinnych, które są zawarte w produktach Benecol®, nie zawierają glutenu więc są bezpieczne dla osób które muszą eliminować ten składnik z diety.

5. Jakiego pochodzenia jest lecytyna zawarta w produktach Benecol® ?

Lecytyna używana do produkcji margaryny Benecol® pochodzi z oleju słonecznikowego.

6. Czy Benecol® zawiera mleko?

Produkty do smarowania pieczywa Benecol® CLASSIC oraz Benecol® WYŚMIENITY nie zawierają żadnych składników pochodzących z mleka. Benecol® LEKKI zawiera serwatkę w proszku (pochodzącą z mleka). Benecol® Z OLIWĄ Z OLIWEK zawiera maślankę w proszku (pochodzącą z mleka).

7. Czy produkty Benecol® nadają się do obróbki termicznej?

Margaryna CLASSIC oraz WYŚMIENITY mogą być stosowane do  duszenia, smażenia i pieczenia. Produkty Benecol® LEKKI oraz Benecol® Z OLIWĄ Z OLIWEK są przeznaczone tylko do smarowania pieczywa – ze względu na obniżoną zawartość tłuszczu nie powinny być poddawane obróbce termicznej.

8. Dlaczego produkty Benecol® zawierają oleje palmowy i kokosowy?

Produkty Benecol® do smarowania pieczywa potrzebują składników  tłuszczowych w postaci stałej, które warunkują dobrą smarowność produktu. Dlatego zawierają małe ilości olejów palmowego i kokosowego, które w temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję.

9. Czy margaryny i tłuszcze do smarowania Benecol® mają w składzie barwniki i aromaty?

Benecol® CLASSIC, Benecol® LEKKI oraz Benecol® Z OLIWĄ Z OLIWEK mają w składzie barwnik oraz aromaty. Barwnikiem jest beta-karoten. Aromat to substancje identyczne z naturalnymi aromatami charakterystycznymi dla masła.

10. Czy margaryny i tłuszcze do smarowania Benecol® są produktami bezglutenowymi?

Tak, margaryny i tłuszcze do smarowania Benecol® są produktami bezglutenowymi.

11. Czy margaryny i tłuszcze do smarowania Benecol® nie zawierają laktozy?

Margaryny i tłuszcze do smarowania Benecol® zawierają małe ilości laktozy, pochodzącej z mleka w proszku.

12. Czy margaryny i tłuszcze do smarowania zawierają cukier?

W procesie produkcji margaryny i tłuszczów do smarowania Benecol® nie jest dodawany cukier czyli sacharoza. Produkty te zawierają niewielkie ilości laktozy.

13. Czy można stosować margaryny i tłuszcze do smarowania Benecol® w cukrzycy?

Małe ilości laktozy obecne w margarynie i tłuszczach do smarowania Benecol® nie stanowią zagrożenia dla pacjentów z cukrzycą. Większą uwagę pacjenci Ci powinni zwrócić na profil tłuszczowy produktu. Margaryna i tłuszcze do smarowania Benecol® mają profil tłuszczowy korzystny dla pacjentów z cukrzycą. Jeśli pacjentowi zależy na wybraniu produktu o najniższej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych to polecany jest Benecol® LEKKI, zawierający tylko 9 g nasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g produktu.