Alzheimer to choroba obejmująca układ nerwowy, która dotyka głównie osoby po 65. roku życia (najczęściej kobiety). Szacuje się, że na świecie cierpi na nią od 15 do 21 mln osób.

Choroba Alzheimera przyczyny może mieć różne. Na podstawie badań przeprowadzonych w tym zakresie wśród czynników, które mogą zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania, oprócz wieku i płci znajdują się również cukrzyca, niski poziom wykształcenia oraz wydarzenia, które wywołały silny stres, urazy głowy i udar mózgu. (1)

Można się spotkać także z opinią, że przyczyną choroby Alzheimera jest zbyt wysoki poziom cholesterolu. Czy tak jest w rzeczywistości?

Podwyższony cholesterol a Alzheimer

W zakresie przyczyn występowania choroby Alzheimera naukowcy wykonali szereg badań. W jednym z nich, przeprowadzonym na 74 osobach w starszym wieku, analizowano obecność w mózgu blaszek amyloidowych wpływających na zmiany strukturalne w mózgu wywołujące m.in. chorobę Alzheimera. Tworzą się one w przypadku, gdy w organizmie powstaje w dużej ilości białko – beta-amyloid.

W toku badań wykonanych przez Uniwersytet Medyczny w Kalifornii okazało się, iż za wysoki cholesterol LDL (tzw. zły cholesterol) oraz jednocześnie niski poziom dobrego cholesterolu HDL są bezpośrednio powiązane z posiadaniem w mózgu wysokiej ilości amyloidu.

Obecnie naukowcy skupiają się na sprawdzaniu, czy obniżenie poziomu złego i podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu we wcześniejszych latach życia może przyczynić się do ograniczenia ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. (2)

Sposoby na niski cholesterol

Choć badania na ten temat wpływu cholesterolu na występowanie choroby Alzheimera nadal trwają, już teraz warto zatroszczyć się o odpowiedni jego poziom w organizmie. W przypadku, w którym badanie krwi wykryje nieprawidłowości w tym zakresie, w pierwszej kolejności należy ograniczyć spożycie produktów, które są smażone, na rzecz potraw gotowanych, duszonych lub grillowanych.

Istotne jest również to, aby diecie znalazły się produkty wzbogacone w stanole roślinne zawarte w produktach Benecol®. Bardzo ważne jest także spożywanie jak największej ilości ryb morskich oraz warzyw i owoców (zawierają one bowiem witaminy A, C i E, a także są bogatym źródłem błonnika). (3)

Oprócz diety istotną kwestią jest regularna aktywność fizyczna (co najmniej 3 razy w tygodniu, przez minimum 30 minut) oraz ewentualne stosowanie odpowiednich leków przepisywanych przez lekarza.

Produkty Benecol – doskonały sposób na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu

Dlaczego wśród produktów na obniżenie poziomu cholesterolu Benecol zajmuje szczególną pozycję? Otóż związana z jego produktami redukcja cholesterolu została udowodniona klinicznie.

Wśród oferowanych przez Benecol pozycji znajdują się te przeznaczone do smarowania pieczywa, batony musli oraz suplement diety dostępny w formie tabletek do ssania. Ich dobroczynny wpływ na organizm wynika z faktu, że w ich składzie znajdują się stanole roślinne, które hamują wchłanianie cholesterolu do układu krwionośnego.

Zaledwie 3-4 kromki pieczywa z Benecolem dziennie, jeden baton musli lub też 3-6 miękkich tabletek  dziennie pozwalają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL w organizmie w ciągu 2-3 tygodni.

Źródła:

  1. Banaszkiewicz K. Choroba Alzheimera. https://psychiatria.mp.pl/choroby/74441,choroba-alzheimera. Data dostępu: 14.05.2018 r.
  2. Shaw G. Can low cholesterol keep your brain healthy? https://www.webmd.com/cholesterol-management/features/can-low-cholesterol-keep-your-brain-healthy. Data dostępu: 14.05.2018 r.
  3. Wnęk D., Cholesterol, https://dieta.mp.pl/zasady/117035,cholesterol. Data dostępu: 14.05.2018 r.