Efektywność stanoli roślinnych

    1131
    Efektywnosc stanoli rosilnnych

    W badaniach udokumentowano ścisły związek pomiędzy podwyższonym stężeniem cholesterolu w surowicy krwi, przede wszystkim cholesterolu LDL, a zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej można zmniejszyć stosując w codziennej diecie stanole roślinne.

    Wpływ tych składników na obniżenie stężenia cholesterolu jest zauważalny już po 2-3 tygodniach regularnego stosowania. Na podstawie badań ustalono, że codzienne spożycie 2-3 g stanoli roślinnych w postaci estrów obniża stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL średnio o 10%. Wykazano, że przyjmowanie zalecanej dziennej dawki stanoli roślinnych w jednej porcji jest równie skuteczne, co rozłożenie jej na dwa czy trzy posiłki, co oznacza, że aby skutecznie redukować stężenie cholesterolu LDL, nie trzeba spożywać stanoli roślinnych z każdym posiłkiem.

    Stanole roślinne obniżają poziom cholesterolu, nie wymagając przy tym zmiany diety i wówczas efekt ten wynosi około 10-15% w stosunku do „złego” cholesterolu LDL. Osoby odżywiające się nieprawidłowo, których jadłospis obfituje w tłuste potrawy, zwłaszcza zawierające dużo tłuszczów nasyconych, wyrobów cukierniczych, słodyczy, a spożywające za mało warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna (pieczywa, kasz, płatków), ryb i chudych produktów pochodzących z mleka i jego przetworów, powinny zmienić dietę, aby móc zwiększyć efektywność stanoli roślinnych. Jeżeli do prawidłowo skomponowanej codziennej diety dodamy stanole roślinne w dawce 2 gramów dziennie, możliwe jest obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL nawet o około 20%, a więc wpływ stanoli na organizm jest wówczas dwukrotnie silniejszy.

    Działanie stanoli roślinnych utrzymuje się przez cały czas ich stosowania. W Europie przeciętne spożycie margaryny lub masła wynosi 30 g dziennie na jedna osobę, dlatego skład margaryny Benecol® został tak pomyślany, aby w codziennej porcji dostarczała efektywną dawkę 2 g stanoli roślinnych.

    Istotną informacją na temat stanoli roślinnych jest fakt, że zwiększenie dziennej dawki przekłada się na jeszcze skuteczniejsze obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

    Stanole roślinne zawarte w produktach Benecol® są składnikiem opatentowanym i nie są dostępne na rynku z żadnym innym produktem obniżającym cholesterol. Wykazano, że efektywność stanoli roślinnych w obniżaniu stężenia cholesterolu jest większa niż efektywność steroli roślinnych: redukcja stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL przy zastosowaniu stanoli roślinnych jest istotnie wyższa
    (–17,1%)
    niż w przypadku steroli roślinnych (-8,4%). Stanole roślinne nie wykazują wpływu na stężenie frakcji HDL (w niektórych przypadkach nawet ją podnoszą), dzięki czemu ich stosowanie może wspomagać leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej u pacjentów z otyłością, osób palących papierosy, chorych na cukrzycę typu 2 z towarzyszącą hipercholesterolemią – ponieważ u nich często stężenie frakcji HDL jest za niskie.

    Efektywność i bezpieczeństwo stosowania stanoli roślinnych zostało potwierdzone w ponad 70 badaniach klinicznych. Efekt obniżenia stężenia cholesterolu udowodniono między innymi dla następujących grup konsumentów:

    • zdrowych osób z prawidłowym lub lekko podwyższonym poziomem cholesterolu
    • kobiet, mężczyzn i dzieci w różnym wieku
    • pacjentów z chorobą wieńcową
    • pacjentów z cukrzycą typu 1 lub 2 oraz u osób z zespołem metabolicznym
    • pacjentów z przeszczepem nerki
    • osób stosujących tradycyjną zachodnią dietę
    • osób stosujących dietę obniżającą cholesterol
    • osób przyjmujących statyny.