Niewiele jest słodkich smakołyków tak powszechnie znanych i lubianych jak chałwa. Zajadają się nią ludzie niemal we wszystkich zakątkach świata – od Indii przez Rosję po kraje arabskie.

Najczęściej przywozi się ją z wakacji w Turcji, choć dzisiaj jest raczej łatwo dostępna także w naszych sklepach. Nie trzeba chyba jednak tłumaczyć, że domowa chałwa jest znacznie smaczniejsza niż wszelkie jej sklepowe wersje. Jak zrobić pyszną chałwę, która podbije serca domowników i gości?

Najlepsza chałwa – z sezamu, ze słonecznika, a może z maku?

Surowcem do produkcji chałwy są zawsze nasiona roślin oleistych połączone z karmelem. Jak nietrudno się domyślić, istnieje kilka regionalnych odmian chałwy, do których wytwarzania stosuje się nasiona różnych roślin.

Po raz pierwszy chałwa pojawiła się w Iranie, gdzie robi się ją z nasion sezamu – i taką właśnie jej wersję uważa się za klasyczną. Chałwa sezamowa jest niezwykle popularna w Turcji i w krajach Lewantu (Syria, Jordania, Liban, Izrael, Palestyna).

Tam, gdzie sezam nie był tak popularny, do produkcji chałwy zaczęto wykorzystywać nasiona innych roślin, przede wszystkim słonecznika, rzadziej – maku.

Słonecznikowa chałwa to więc ulubiony przysmak mieszkańców Rosji i krajów byłego Związku Radzieckiego, gdzie słonecznikowych pól jest pod dostatkiem. Warto dodać, że chałwa bywa często wzbogacana o różnego rodzaju dodatki (orzechy, pistacje, bakalie) i aromaty.

Domowa chałwa – przepis

Przepisy na tradycyjne smakołyki często okazują się dosyć skomplikowaneChałwa domowej roboty stanowczo przeczy tej zasadzie – jej przygotowanie nie jest trudne, o ile posiadamy w kuchni odpowiedni sprzęt. Z uwagi na to, że ziarna sezamu muszą być naprawdę porządnie zmielone, potrzebny będzie blender (najlepiej kielichowy), młynek do kawy albo malakser.

Chałwa domowa

(składniki na 400 g chałwy)

  • 300 g ziaren sezamu,
  • kilka łyżek miodu (100-120 g; ważne, by był to miód płynny),
  • dodatki wedle uznania: kakao, pistacje, orzechy, rodzynki, aromat waniliowy, skórka z pomarańczy…

Sezam wysyp na suchą patelnię i praż przez kilka minut. Należy ciągle go mieszać, żeby się nie przypalił (jeśli tak się stanie, chałwa będzie bardzo gorzka). Gdy ziarna sezamu zaczną się rumienić, szybko zdejmij je z patelni, przekładając na talerzyk lub do miseczki, żeby ostygły. Ostudzony sezam wsypuj partiami do blendera lub młynka do kawy. Powinien osiągnąć stan kleistego „piasku”. Zmielony sezam przesyp do miski. Stopniowo dodawaj miód, solidnie mieszając całość łyżką lub mikserem. Masa chałwowa powinna osiągnąć konsystencję plasteliny.

Jeśli chcesz, by Twoja domowa chałwa była bogatsza, teraz jest czas na to, by dorzucić wybrane dodatki. Dokładnie wymieszaj całość, aby równomiernie je rozprowadzić (to szczególnie ważne, gdy dodajesz np. pistacje). Możesz też podzielić masę chałwową na porcje i do każdej z nich dodać coś innego – w ten sposób otrzymasz różne rodzaje chałwy.

Gdy masa chałwowa jest gotowa, można ją przełożyć w pudełko po lodach, bądź w wyłożoną folią aluminiową formę do ciasta lub po prostu uformować z masy podłużne rolki. Tak przygotowane porcje chałwy wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej – na całą noc. Dzięki temu Twoja domowa chałwa dobrze się zsiądzie i wygodniej będzie ją podawać.

To pyszny i zdrowy pomysł na deser, który przypadnie do gustu każdemu. Ani się obejrzysz, a po Twojej domowej chałwie nie będzie ani śladu… Smacznego!