Zupy to prawdziwe bogactwo polskiej narodowej kuchni. W ich przyrządzaniu nie mamy sobie równych – a przede wszystkim nie mają sobie równych nasze babcie i mamy. Smaki polskiego dzieciństwa? Można wymieniać jednym tchem: pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak

To właśnie na tym ostatnim skupi się nasza uwaga w tym artykule. Z pewnością jadłeś go tysiące razy – ale czy znasz przepis na dobry kapuśniak? My znamy – i chętnie podzielimy się z tobą tą tajemną wiedzą.

Prosty przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty

To prawdziwy klasyk – kwaśny kapuśniak babuni na żeberkach. Jego przyrządzenie okazuje się naprawdę proste, choć zajmuje trochę czasu. Potrzebne będą (na ok. 6 porcji):

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki (albo 2 łyżki mrożonej)
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka Benecol o smaku masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku.

Opłucz mięso, podziel je na 3 mniejsze części i włóż do dużego garnka. Dodaj trochę soli, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj. Pozbądź się pływających po wierzchu szumowin, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut.

Obierz i umyj warzywa korzeniowe, umyj cebulę. Pokrój je na spore kawałki. Włóż wszystkie warzywa do garnka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, następnie gotuj przez ok. 30 minut. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, a następnie dodaj do wywaru i gotuj przez 10 minut od zagotowania.

Czas na kapustę. Przede wszystkim odciśnij ją nieco i sprawdź, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak, przepłucz ją na sitku zimną wodą. Włóż ją do garnka razem z kminkiem i majerankiem. Dodaj świeżo zmielony pieprz i spróbuj wywaru – możesz go dosolić, jeśli jest taka potrzeba.

Boczek pokrój w drobne kawałki i zrumień na patelni z dodatkiem Benecol o smaku masła, a potem przełóż go do garnka. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmaż mąkę, energicznie mieszając ją drewnianą łyżką.

Stopniowo wlewaj do niej wywar, by „zahartować” zasmażkę. Następnie przelej ją do garnka, wymieszaj dokładnie, zagotuj i… po 10 kolejnych minutach możesz już podawać swój aromatyczny kapuśniak!

Kapuśniak z młodej kapusty

Latem warto wykorzystać sezon na świeże warzywa i przyrządzić pyszny kapuśniak z młodej kapusty i ziemniaków. Przygotuj:

  • pół główki kapusty (niedużej)
  • 350 g młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • pęczek koperku
  • 250 g dobrej kiełbasy
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki Benecol o smaku masła.

Umyj kapustę i pokrój ją w cienkie paski. Oskrobane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj w kosteczkę i razem z pokrojoną w półplasterki kiełbasą podsmaż na łyżeczce Benecol o smaku masła, koniecznie w dużym garnku.

Gdy kiełbasa się zrumieni, dodaj kapustę, ziemniaki i marchewkę. Wlej bulion, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj cały wywar. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Zrób zasmażkę – mąkę podsmaż na małej patelni i dodaj pozostałe 2 łyżeczki Benecol o smaku masła. Wlewaj do niej stopniowo wywar i mieszaj, aż nie będzie żadnych grudek.

Przełóż zasmażkę do garnka, dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany drobno koperek i… gotowe! Taki kapuśniak to jedna z najsmaczniejszych letnich zup.

Smacznego!