
Bakłażany faszerowane
BAKŁAŻANY ZAWIJANE Z PLASTERKAMI POMIDORÓW I TOPIONYM SEREM!
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
45 minut Składniki
-
25 g
-
1duży bakłażan pokrojony w cienkie podłużne paski
-
Farsz:
-
25 g
-
1mała cebula, posiekana
-
75 gbułki tartej
-
25 gorzechów pini
-
6liści szałwii, posiekanych
-
Drobno starta skórka i sok z cytryny
-
3gałązki średniej wielkości pomidorów, cienko krojonych
-
15 gsera parmezan, drobno startego
Sposób
- Rozgrzej piekarnik do 200°C lub 180°C z termoobiegiem. Posmaruj roztopionym Benecolem z oliwą z oliwek plastry bakłażana po obu stronach. Rozgrzej blachę lub patelnię i ułóż na niej plastry (możesz to zrobić partiami). Smaż przez 1-2 minuty, obracając w tym czasie jednokrotnie, aż bakłażan stanie się złoty i miękki. Wyjmij z patelni i odstaw na czas przygotowywania farszu.
- Roztop Benecol o smaku masła na małej patelni i dodaj cebulę. Podsmażaj przez 5 minut, aż się zeszkli. Zdejmij
z ognia i wymieszaj pozostałe składniki (z wyjątkiem pomidorów i parmezanu) z odrobiną soli i pieprzu. - Rozłóż farsz na plastrach bakłażana, zwiń w roladki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów i obsyp serem. Piecz przez 15 minut, aż roladki się zezłocą, a nadzienie będzie gorące. Podawaj z sałatką lub warzywami.
Produkty użyte w tym przepisie