Skip to content

Bakłażany faszerowane

BAKŁAŻANY ZAWIJANE Z PLASTERKAMI POMIDORÓW I TOPIONYM SEREM!
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
45 minut
Składniki
  • 25 g
  • 1
    duży bakłażan pokrojony w cienkie podłużne paski
  • Farsz:
  • 25 g
  • 1
    mała cebula, posiekana
  • 75 g
    bułki tartej
  • 25 g
    orzechów pini
  • 6
    liści szałwii, posiekanych
  • Drobno starta skórka i sok z cytryny
  • 3
    gałązki średniej wielkości pomidorów, cienko krojonych
  • 15 g
    sera parmezan, drobno startego
Sposób
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C lub 180°C z termoobiegiem. Posmaruj roztopionym Benecolem z oliwą z oliwek plastry bakłażana po obu stronach. Rozgrzej blachę lub patelnię i ułóż na niej plastry (możesz to zrobić partiami). Smaż przez 1-2 minuty, obracając w tym czasie jednokrotnie, aż bakłażan stanie się złoty i miękki. Wyjmij z patelni i odstaw na czas przygotowywania farszu.
  2. Roztop Benecol o smaku masła na małej patelni i dodaj cebulę. Podsmażaj przez 5 minut, aż się zeszkli. Zdejmij
    z ognia i wymieszaj pozostałe składniki (z wyjątkiem pomidorów i parmezanu) z odrobiną soli i pieprzu.
  3. Rozłóż farsz na plastrach bakłażana, zwiń w roladki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów i obsyp serem. Piecz przez 15 minut, aż roladki się zezłocą, a nadzienie będzie gorące. Podawaj z sałatką lub warzywami.
Produkty użyte w tym przepisie

Szukaj