
Dorsz po azjatycku z warzywami
FILETY Z DORSZA Z BROKUŁAMI, GROSZKIEM I KAPUSTĄ CHIŃSKĄ.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania
40 minut Składniki
-
1mała czerwona papryczka chili
-
250 gbrokułów lub szparagów
-
200 gkapusty chińskiej przekrojonej na pół
-
100 ggroszku cukrowego/śnieżnego
-
2 x 150 gfilety z dorsza
-
2łyżki sosu sojowego tamari
-
2łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego
-
1 cmświeżo startego imbiru
-
2łyżki miodu
-
1łyżeczka kolendry
-
1mała cytryna
Sposób
- Posiekaj papryczkę. Brokuły, kapustę chińską i groszek rozłóż na dwa duże arkusze papieru do pieczenia. Połóż kawałki ryby na warzywach.
- Wymieszaj tamari, olej, starty imbir, miód, posiekaną kolendrę i posiekane chili w małej misce. Skrop mieszanką filety rybne. Połącz ze sobą krawędzie papieru do pieczenia i zawiń kilka razy końcówki, by uszczelnić opakowanie.
- Włóż paczuszki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Poczekaj aż przestygną i odwiń pergamin. Oprósz posiekanym chili i kolendrą. Podawaj z kawałkami cytryny.