Skip to content

Dorsz po azjatycku z warzywami

FILETY Z DORSZA Z BROKUŁAMI, GROSZKIEM I KAPUSTĄ CHIŃSKĄ.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
  • 1
    mała czerwona papryczka chili
  • 250 g
    brokułów lub szparagów
  • 200 g
    kapusty chińskiej przekrojonej na pół
  • 100 g
    groszku cukrowego/śnieżnego
  • 2 x 150 g
    filety z dorsza
  • 2
    łyżki sosu sojowego tamari
  • 2
    łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego
  • 1 cm
    świeżo startego imbiru
  • 2
    łyżki miodu
  • 1
    łyżeczka kolendry
  • 1
    mała cytryna
Sposób
  1. Posiekaj papryczkę. Brokuły, kapustę chińską i groszek rozłóż na dwa duże arkusze papieru do pieczenia. Połóż kawałki ryby na warzywach.
  2. Wymieszaj tamari, olej, starty imbir, miód, posiekaną kolendrę i posiekane chili w małej misce. Skrop mieszanką filety rybne. Połącz ze sobą krawędzie papieru do pieczenia i zawiń kilka razy końcówki, by uszczelnić opakowanie.
  3. Włóż paczuszki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Poczekaj aż przestygną i odwiń pergamin. Oprósz posiekanym chili i kolendrą. Podawaj z kawałkami cytryny.

Szukaj