Skip to content

Gulasz irlandzki

ROZGRZEWAJĄCE DANIE NA CHŁODNE WIECZORY, KTÓRE ZAPEWNI CI ZDROWIE I ENERGIĘ PRZEZ CAŁĄ ZIMĘ.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
165 minut
Składniki
  • 50 g
  • 400 g
    steka jagnięcego
  • 1
    łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 200 g
    grubo pokrojonej marchewki
  • 2
    cebule w plastrach
  • 400 g
    ziemniaków cienko pokrojonych
  • odrobina sosu Worcestershire
  • 300 g
    obranych i pokrojonych cienko ziemniaków
  • 2
    gałązki tymianku
  • 500 ml
    bulionu drobiowego
  • ugotowane na parze brokuły
Sposób
  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C lub 150°C z termoobiegiem. Rozpuść Benecol z oliwą z oliwek na dużej patelni i podgrzej. Połóż na patelni stek z jagnięciny i smaż przez 2-3 minuty, obracając regularnie, aż równomiernie się zarumieni. Zdejmij z ognia.
  2. Odłóż około połowę pokrojonych ziemniaków na później – będą potrzebne do utworzenia warstwy na wierzchu. Drugą połowę wymieszaj z cebulą, marchewką i ziołami w dużym naczyniu żaroodpornym z pokrywką, przyprawiając czarnym pieprzem. Dołóż mięso i pozostałe ziemniaki w plastrach. Zalej bulionem i pozostałym na patelni Benecolem z oliwą z oliwek, przykryj i umieścić w piekarniku na 2 godziny.
  3. Zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego i zwiększ temperaturę piekarnika do 200°C lub 180°C z termoobiegiem i piecz przez 30 minut, aż wierzch przybierze apetyczną, brązową barwę. Podawaj z zielonymi warzywami ugotowanymi na parze.
Produkty użyte w tym przepisie

Szukaj