Skip to content

Naleśniki z dyni

PRZEPIS NA HALLOWEENOWY SMAK JESIENI. WYKORZYSTAJ DYNIĘ, BY PRZYGOTOWAĆ STRASZNIE DOBRE NALEŚNICZKI. SPRÓBUJ, JEŚLI MASZ ODWAGĘ!
Liczba porcji: 5-6 (10-12 naleśników)
Czas przygotowania
50 minut
Składniki
  • 120 g
    mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2
    łyżki proszku do pieczenia
  • 1/4
    łyżki sody oczyszczonej
  • 1
    łyżka cynamonu
  • 1
    łyżka mielonego imbiru
  • 1/2
    łyżki soli
  • 250ml
    mleka
  • 1
    jajko
  • 100 g
    purée z dyni
  • 1
    łyżka syropu klonowego
  • 1
    łyżka oleju rzepakowego
Sposób
  1. Najpierw przygotuj purée z dyni lub użyj gotowego, z puszki. Przekrój małą dynię na pół, łyżką pozbądź się nasion i błonek. Pokrój dynię na równe kawałki i gotuj na parze przez 10-15 minut lub do momentu, aż dynia zmięknie, a na koniec zblenduj ją na gładką masę.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
  3. W osobnej misce wymieszaj mleko, pure dyniowe, jajko, syrop klonowy i olej rzepakowy.
  4. Przelej mieszaninę ciekłych składników do suchych.
  5. GOTOWANIE
    Podgrzej lekko naoliwioną patelnię na średnim ogniu.
  6. Przelewaj masę na patelnię, w ilości około 1/4 szklanki na każdy naleśnik. Podsmażaj przez około 2 minuty na każdej stronie. Podawaj z syropem klonowym.

Szukaj