Skip to content
3x Potato recipes

Pieczone fit ziemniaki na 3 sposoby z serkami Benecol

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne. Często kojarzone są z klasycznym zestawem obiadowym, lecz pomysłów na dania z ziemniakami jest o wiele, wiele więcej. Sprawdź nasze propozycje pieczonych ziemniaków na 3 sposoby z nowymi serkami twarogowymi Benecol - zdrowe przekąski sprawdzą się przy wielu okazjach!
szczegóły poniżej
Czas przygotowania
szczegóły poniżej
Składniki
  • szczegóły poniżej
Sposób

1. Ziemniaki pieczone w mundurkach faszerowane serkiem twarogowym Benecol i wędliną z indyka

(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)

Składniki na 4 porcje (po 40g serka Benecol):

  • 8 ziemniaków (600 g)
  • szczypiorek – 2 łyżki posiekanego (10 g)
  • wędlina z piersi indyka – 4 plastry (100 g)
  • Benecol serek twarogowy śmietankowy – 6 łyżek – 160 g
  • jogurt grecki light – 2 łyżki (40 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wraz ze skórką dokładnie umyć. Przełożyć do dużego garnka i zalać wrzącą, osoloną wodą. Ugotować na półtwardo, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie ponacinać ziemniaki na ok. 0,5 – 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do przyrumienienia się skórki (około 35-45 minut lub odpowiednio dłużej). Szczypiorek drobno posiekać. Połowę przełożyć do miseczki. Dodać serek Benecol oraz jogurt, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Odstawić do lodówki, do schłodzenia. Wędlinę pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótką chwilę do zrumienienia. Upieczone ziemniaki polać zimnym sosem, posypać wędliną oraz resztą posiekanego szczypiorku.

2. Ziemniaki pieczone w mundurkach faszerowane serkiem twarogowym Benecol i warzywami

(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)

Składniki na 4 porcje (po 40g serka Benecol):

  • 8 ziemniaków (600 g)
  • Benecol serek twarogowy z czosnkiem – 6 łyżek – 160 g
  • jogurt grecki light – 2 łyżki (40 g)
  • papryka czerwona – ½ sztuki (120 g)
  • papryka żółta – ½ sztuki (120 g)
  • cukinia – ½ sztuki (150 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej

Przygotowanie:

Ziemniaki wraz ze skórką dokładnie umyć. Przełożyć do dużego garnka i zalać wrzącą, osoloną wodą. Ugotować na półtwardo, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie ponacinać ziemniaki na ok. 0,5 – 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do przyrumienienia się skórki (około 35-45 minut lub odpowiednio dłużej).
Wymieszać serek Benecol oraz jogurt , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Odstawić do lodówki, do schłodzenia. Papryki i cukinię pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem odrobiny wody i smażyć do kilka minut. Wyłączyć ogień i dodać serek ze śmietaną, wymieszać. Upieczone ziemniaki polać sosem z warzywami. Udekorować pietruszką.

3. Ziemniaki pieczone w mundurkach faszerowane serkiem twarogowym Benecol i pieczarkami

(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)

Składniki na 4 porcje (po 40g serka Benecol):

  • 8 ziemniaków (600 g)
  • Benecol serek twarogowy ze szczypiorkiem – 6 łyżek – 160 g
  • jogurt naturalny- 4 łyżki (80 g)
  • cebula – 1 sztuka (100 g)
  • czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • pieczarki – 250 g
  • ser żółty ,,piórko’’ niskotłuszczowy – 4 łyżki tartego (40 g)
  • oregano
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej

Przygotowanie:

Ziemniaki wraz ze skórką dokładnie umyć. Przełożyć do dużego garnka i zalać wrzącą, osoloną wodą. Ugotować na półtwardo, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie ostrym nożem ponacinać ziemniaki co około 0,5 – 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do przyrumienienia się skórki (około 35-45 minut lub odpowiednio dłużej).
Pieczarki i cebulę pokroić, lekko posolić i podsmażyć na patelni z odrobiną wody. Dodać połowę posiekanej pietruszki. Na ziemniakach ułożyć pieczarki, posypać tartym serem ,,piórko’’i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut (do rozpuszczenia się sera). Przygotować sos czosnkowy. Jogurt naturalny wymieszać z serkiem Benecol i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, oregano. Gotowe ziemniaki wyłożyć na talerz, polać sosem. Udekorować resztą pietruszki.

Smacznego! 🙂

Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.

Szukaj