
Sałatka z serkiem tofu
ŚWIEŻE I SMACZNE DANIE Z SERKIEM TOFU.
Czas przygotowania
60 minut Składniki
-
Ryż:
-
350 mlwody
-
1/4łyżki soli
-
130 gryżu
-
Sos:
-
1/2łyżki pikantnego sosu chili (sriracha)
-
1łyżka wody
-
1½łyżki płynnego miodu
-
1łyżka octu ryżowego
-
Tofu:
-
250 gtofu
-
1łyżka curry
-
1/2łyżki suszonej papryki
-
2łyżki ziaren sezamu
-
2łyżki oleju
-
1łyżka słodkiego sosu sojowego
-
sól
-
sok z limonki
-
świeża kolendra
-
Będziesz także potrzebował:
-
100 gpokrojonego mango
-
100 gpokrojonej marchewki
-
50 gogórka
-
2rzodkiewki
-
1awokado
-
4łyżki ugotowanego bobu
-
marynowany imbir
Sposób
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj sos i wymieszaj z gotowanym ryżem, odstaw do lodówki.
- Przekrój tofu na pół. Umieść części obok siebie na czystym ręczniku papierowym i ostrożnie zroluj.
- Umieść deskę do krojenia na zwiniętym tofu jako dodatkowe dociążenie. Pozostaw schnące tofu pod ciężarem przez około 15 minut.
- Następnie pokrój tofu na grube kostki.
- GOTOWANIE
Podgrzej suchą patelnię i podgrzewaj tofu przez kilka minut, aż się zarumieni. Dodaj suche przyprawy i nasiona sezamu. Dodaj olej i jeszcze przez chwilę kontynuuj smażenie. - Zmniejsz temperaturę, uzupełnij olej i dodaj sos sojowy. Posyp danie kolendrą i zdejmij patelnię z palnika.
- Posiekaj warzywa.
- Ułóż składniki w miseczkach i udekoruj sosem, plasterkami limonki i kolendrą.