Skip to content

Sałatka z serkiem tofu

ŚWIEŻE I SMACZNE DANIE Z SERKIEM TOFU.
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
  • Ryż:
  • 350 ml
    wody
  • 1/4
    łyżki soli
  • 130 g
    ryżu
  • Sos:
  • 1/2
    łyżki pikantnego sosu chili (sriracha)
  • 1
    łyżka wody
  • łyżki płynnego miodu
  • 1
    łyżka octu ryżowego
  • Tofu:
  • 250 g
    tofu
  • 1
    łyżka curry
  • 1/2
    łyżki suszonej papryki
  • 2
    łyżki ziaren sezamu
  • 2
    łyżki oleju
  • 1
    łyżka słodkiego sosu sojowego
  • sól
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
  • Będziesz także potrzebował:
  • 100 g
    pokrojonego mango
  • 100 g
    pokrojonej marchewki
  • 50 g
    ogórka
  • 2
    rzodkiewki
  • 1
    awokado
  • 4
    łyżki ugotowanego bobu
  • marynowany imbir
Sposób
  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Przygotuj sos i wymieszaj z gotowanym ryżem, odstaw do lodówki.
  3. Przekrój tofu na pół. Umieść części obok siebie na czystym ręczniku papierowym i ostrożnie zroluj.
  4. Umieść deskę do krojenia na zwiniętym tofu jako dodatkowe dociążenie. Pozostaw schnące tofu pod ciężarem przez około 15 minut.
  5. Następnie pokrój tofu na grube kostki.
  6. GOTOWANIE
    Podgrzej suchą patelnię i podgrzewaj tofu przez kilka minut, aż się zarumieni. Dodaj suche przyprawy i nasiona sezamu. Dodaj olej i jeszcze przez chwilę kontynuuj smażenie.
  7. Zmniejsz temperaturę, uzupełnij olej i dodaj sos sojowy. Posyp danie kolendrą i zdejmij patelnię z palnika.
  8. Posiekaj warzywa.
  9. Ułóż składniki w miseczkach i udekoruj sosem, plasterkami limonki i kolendrą.

Szukaj