
Sernik malinowy z serkiem twarogowym Benecol
1 kawałek sernika zawiera dzienną dawkę serka Benecolu (40 g) obniżającego poziom cholesterolu.
12 porcji
Czas przygotowania
60 Składniki
-
180 gherbatników pełnoziarnistych
-
80 g
-
szczypta soli
-
1/2łyżeczki mielonego imbiru
-
1łyżeczka mielonego cynamonu
-
200 gmrożonych malin
-
4łyżki wody
-
4
-
100 gcukru pudru
-
500 gsera ricotta
-
1czubata łyżeczka pasty waniliowej
-
2łyżeczki żelatyny
-
12świeżych malin
-
150 gubitej śmietanki kremówki
Sposób
- Składniki na spód ciasta wsyp do miski i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ułóż powstałą masę na dnie formy z odpinaną obręczą i wstaw do lodówki.
- Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie.
- Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki masy.
- Dodaj płynną, ciepłą żelatynę do masy i dobrze wymieszaj.
- Wylej masę na uformowany wcześniej spód i wyrównaj wierzch.
- Odstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia udekoruj sernik bitą śmietaną i malinami.
Smacznego z nowym, pysznym serkiem Benecol – prosty sposób na redukcję cholesterolu!
Produkty użyte w tym przepisie