Skip to content

Tosty z jajecznicą i awokado

IDEALNY POMYSŁ NA SOBOTNIE LUB NIEDZIELNE ŚNIADANIE, KIEDY MASZ WIĘCEJ CZASU DLA SIEBIE. OBFITE W ZDROWE TŁUSZCZE, BŁONNIK ORAZ STANOLE ROŚLINNE.
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
  • 1-2
    kromki razowego chleba
  • 2
    jajka
  • 30 g
  • oliwa z oliwek
  • garść szpinaku
  • 1
    krojony pomidor sałatkowy
  • 2
    krojone grzyby
  • 1/2
    średniej wielkości awokado
  • szczypta pieprzu
Sposób
  1. Przygotuj tosty z chleba w tosterze i rozbij jajka na patelni.
  2. Smaż jajka na średnim ogniu, dodając 5 g Benecolu o smaku masła na patelnię, gdy jajka zaczną gęstnieć.
  3. Zanim jajka zupełnie się zetną, zdejmij je z ognia (ciepło rozgrzanej patelni wystarczy, by się dosmażyły).
  4. Podczas smażenia jajek podgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej pomidory oraz grzyby, doprawione pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj szpinak.
  5. Kiedy tosty będą gotowe, rozsmaruj na nich 25 g Benecolu o smaku masła i rozgnieć równomiernie widelcem miąższ awokado.
  6. Przygotowaną jajecznicę rozprowadź na tostach i podawaj z warzywami. Dopraw dodatkowo pieprzem.
Produkty użyte w tym przepisie

Szukaj