
Zdrowe przekąski z serkami twarogowymi Benecol
-
szczegóły poniżej
1. Awokado z łososiem i orzechami
(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)
Składniki na 2 porcje (po 40g serka Benecol):
- dojrzałe awokado – 2 sztuki (280 g)
- łosoś wędzony– 4 plastry (80 g)
- Benecol serek twarogowy ze szczypiorkiem – 3 łyżki (80 g)
- orzechy włoskie – 4 sztuki (16 g)
- sól, pieprz
- koperek
Przygotowanie:
Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestki. W powstałe zagłębienia włożyć po 1 łyżce serka Benecol, posypać posiekanymi orzechami, a na wierzchu położyć plastry łososia. Doprawić, udekorować koperkiem.
2. Roladki z tortilli z młodym szpinakiem, szynką parmeńską i orzeszkami pinii
(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)
Składniki na 4 porcje (po 40g serka Benecol):
- placki tortilli pełnoziarnistej – 4 sztuki
- Benecol serek twarogowy z czosnkiem – 6 łyżek (160 g)
- młody szpinak – 2 garści (50 g)
- ocet balsamiczny – 2 łyżki (12 g)
- szynka parmeńska – 4 plastry (80 g)
- orzeszki pinii – 1 garść (20 g)
Przygotowanie:
Placki tortilli posmarować serkiem Benecol, w środku ułożyć liście szpinaku, skropić go octem balsamicznym, położyć na nim szynkę parmeńską i całość posypać zrumienionymi na suchej patelni orzeszkami pinii. Następnie zawinąć w rulon i pociąć na mniejsze roladki.
3. Grzanki z pastą z tuńczyka i rzodkiewką
(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)
Składniki na 2 porcje (po 40g serka Benecol) :
- tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka (170 g, po odsączeniu 120 g)
- Benecol serek twarogowy o smaku śmietankowym – 3 łyżki (80 g)
- pestki słonecznika – 1 łyżka (10 g)
- sól, pieprz
- rzodkiewki – 4 sztuki (60 g)
- natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej (12 g)
- bułki grahamki – 2 duże sztuki (180 g)
Przygotowanie:
Bułki przekroić na pół i podpiec chwilę w piekarniku, żeby zrobiły się chrupiące. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić i połączyć z serkiem Benecol i słonecznikiem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować spieczone na złoto bułeczki, na wierzchu ułożyć plasterki rzodkiewki oraz natkę pietruszki.
Smacznego!:)
Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.