Skip to content
3 x Benecol Soft Cheese recipes

Zdrowe przekąski z serkami twarogowymi Benecol

Przekąski wcale nie muszą być nudne i niezdrowe. Wystarczy kilka minut by przygotować zdrowe oraz przepyszne smakołyki. Znajdziesz poniżej idealne propozycje na szybkie i zdrowe przekąski na śniadanie czy podwieczorek z naszymi nowymi serkami twarogowymi Benecol. Wypróbuj koniecznie!
szczegóły poniżej
Czas przygotowania
szczegóły poniżej
Składniki
  • szczegóły poniżej
Sposób

1. Awokado z łososiem i orzechami

(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)

Składniki na 2 porcje (po 40g serka Benecol):

Przygotowanie:

Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestki. W powstałe zagłębienia włożyć po 1 łyżce serka Benecol, posypać posiekanymi orzechami, a na wierzchu położyć plastry łososia. Doprawić, udekorować koperkiem.

2. Roladki z tortilli z młodym szpinakiem, szynką parmeńską i orzeszkami pinii

(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)

Składniki na 4 porcje (po 40g serka Benecol):

  • placki tortilli pełnoziarnistej – 4 sztuki
  • Benecol serek twarogowy z czosnkiem – 6 łyżek (160 g)
  • młody szpinak – 2 garści (50 g)
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki (12 g)
  • szynka parmeńska – 4 plastry (80 g)
  • orzeszki pinii – 1 garść (20 g)

Przygotowanie:

Placki tortilli posmarować serkiem Benecol, w środku ułożyć liście szpinaku, skropić go octem balsamicznym, położyć na nim szynkę parmeńską i całość posypać zrumienionymi na suchej patelni orzeszkami pinii. Następnie zawinąć w rulon i pociąć na mniejsze roladki.

3. Grzanki z pastą z tuńczyka i rzodkiewką

(1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu)

Składniki na 2 porcje (po 40g serka Benecol) :

  • tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka (170 g, po odsączeniu 120 g)
  • Benecol serek twarogowy o smaku śmietankowym – 3 łyżki (80 g)
  • pestki słonecznika – 1 łyżka (10 g)
  • sól, pieprz
  • rzodkiewki – 4 sztuki (60 g)
  • natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej (12 g)
  • bułki grahamki – 2 duże sztuki (180 g)

Przygotowanie:

Bułki przekroić na pół i podpiec chwilę w piekarniku, żeby zrobiły się chrupiące. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić i połączyć z serkiem Benecol i słonecznikiem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować spieczone na złoto bułeczki, na wierzchu ułożyć plasterki rzodkiewki oraz natkę pietruszki.

Smacznego!:)

Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.

Szukaj