Skip to content
Zupa z cukinii i szpinaku z serkiem Benecol

Zupa z cukinii i szpinaku z kremowym serkiem Benecol

Przepis bezglutenowy i wegetariański, 1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu
3 porcje (po 40 g serka Benecol)
Czas przygotowania
30 min.
Składniki
Sposób
  1. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz dużą szczyptę soli i delikatnie smaż na małym ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
  2. Dodaj czosnek, dopraw czarnym pieprzem i smaż jeszcze przez kilka minut.
  3. Cukinie pokrój wzdłuż, w plastry o grubości 1 cm. Dolej łyżkę oliwy do cebuli, następnie dołóż cukinię i wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
  4. Gotuj przez 5 minut lub do momentu, gdy cukinie zaczną się złocić i staną się bardziej przezroczyste.
  5. Do naczynia dodaj kostkę rosołową i 400 ml wody, i gotuj na wolnym ogniu przez 5–10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  6. Wyłącz ogień i dodaj szpinak.
  7. W międzyczasie przygotuj frytki z halloumi. Zetrzyj halloumi na tarce do sera lub pokrój w cienkie słupki i przesyp do patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką. Kiedy na brzegach nabiorą złotego koloru, odwróć je łopatką i smaż na drugiej stronie przez minutę. Kolejno przełóż je na papier kuchenny; frytki będą chrupiące, gdy ostygną.
  8. Przelej ugotowany bulion z warzywami do blendera i dodaj serek Benecol. Zblenduj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Rozlej zupę do misek i udekoruj listkami bazylii, posiekaną miętą i chrupiącym halloumi.

Zupa z cukini i szpinaku oraz kremowym serkiem Benecol

Smacznego z  nowym, pysznym serkiem Benecol – prosty sposób na redukcję cholesterolu!

Szukaj