
Zupa z cukinii i szpinaku z kremowym serkiem Benecol
Przepis bezglutenowy i wegetariański, 1 porcja zawiera dzienną dawkę serka Benecolu obniżającego poziom cholesterolu
3 porcje (po 40 g serka Benecol)
Czas przygotowania
30 min. Składniki
-
1/2cebuli pokrojonej w kostkę (100 g)
-
1ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
-
500 gcukinii
-
2łyżki oliwy
-
1kostka rosołowa
-
400 mlwody
-
1
-
100 gświeżego szpinaku
-
80 gsera halloumi
-
8listków mięty
-
garść bazylii
Sposób
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz dużą szczyptę soli i delikatnie smaż na małym ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
- Dodaj czosnek, dopraw czarnym pieprzem i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Cukinie pokrój wzdłuż, w plastry o grubości 1 cm. Dolej łyżkę oliwy do cebuli, następnie dołóż cukinię i wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
- Gotuj przez 5 minut lub do momentu, gdy cukinie zaczną się złocić i staną się bardziej przezroczyste.
- Do naczynia dodaj kostkę rosołową i 400 ml wody, i gotuj na wolnym ogniu przez 5–10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Wyłącz ogień i dodaj szpinak.
- W międzyczasie przygotuj frytki z halloumi. Zetrzyj halloumi na tarce do sera lub pokrój w cienkie słupki i przesyp do patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką. Kiedy na brzegach nabiorą złotego koloru, odwróć je łopatką i smaż na drugiej stronie przez minutę. Kolejno przełóż je na papier kuchenny; frytki będą chrupiące, gdy ostygną.
- Przelej ugotowany bulion z warzywami do blendera i dodaj serek Benecol. Zblenduj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozlej zupę do misek i udekoruj listkami bazylii, posiekaną miętą i chrupiącym halloumi.
Smacznego z nowym, pysznym serkiem Benecol – prosty sposób na redukcję cholesterolu!
Produkty użyte w tym przepisie