Dieta pudełkowa to na pewno wygoda i oszczędność czasu – wartości bezcenne dla zaganianych i zapracowanych osób, które chcą zrzucić klika kilogramów lub zdrowiej się odżywiać. Warto się na nią zdecydować? Co powinniśmy wiedzieć o diecie pudełkowej?

Dieta pudełkowa – wygoda, która rozleniwia

Pod pojęciem „dieta pudełkowa” kryje się wiele różnych diet. Niestety, często są to modele żywienia najbardziej popularne, a nie najzdrowsze, zalecane przez czołowe towarzystwa kardiologiczne czy dietetyczne.

W ofertach pudełkowego menu prym wiedzie dieta paleo, dieta bezglutenowa, bezlaktozowa, dużym zainteresowaniem cieszą się diety wegetariańskie i wegańskie. Jak widać, dominują diety eliminacyjne, których nie powinno się stosować bez konsultacji z lekarzem i bez wyraźnych wskazań medycznych. (1,2)

Zanim ulegniemy trendom promowanym przez celebrytów, pomyślmy. Warto zachować trzeźwy osąd i zdrowy rozsądek, zwłaszcza gdy chodzi o nasze zdrowie.

Z pewnością na popularność diety pudełkowej wpłynęła również wygoda, oferowana przez firmy cateringowe. Jednak, wbrew pozorom, i tutaj kryje się pułapka. Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że błąd takiego modelu żywienia tkwi u jego podstaw.

Dlaczego?

Ponieważ nas rozleniwia, zwalnia z myślenia, dokonywania wyborów, nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Nawet jeśli znajdziemy firmę cateringową, która współpracuje z uznanymi dietetykami i oferuje dobrze zbilansowaną, zindywidualizowaną dietę, dostoswaną do wieku, stylu życia i stanu zdrowia – co dalej?

Osoby, które decydują się na „menu z pudełek”, z reguły nie planują odżywiać się tak przez całe życie. Tym bardziej, że komfort kosztuje. Musimy liczyć się z uszczupleniem domowego budżetu – dziennie na przysmaki z pudełka wydamy od 50 do 70 PLN.

Jest to zatem wydatek rzędu 1500-2100 PLN miesięcznie. Po tygodniu, miesiącu, a nawet roku większość amatorów pudełkowych dań odpuszcza. I – siłą rzeczy – wraca do dawnych zwyczajów żywieniowych. (1,2)

Catering pudełkowy – czego się spodziewać?

Swą nazwę dieta zawdzięcza pudełkom, w które pakowane są posiłki. W takiej formie dania trafiają pod drzwi klienta. Z reguły firmy cateringowe dowożą 4-5 posiłków dziennie, w stałych przedziałach czasowych. Możemy zdecydować się na dostawę przez 7 dni w tygodniu, bez weekendów lub tylko bez niedziel. (1)

Proponowane modele żywienia różnią się również kalorycznością. W ofertach znajdziemy diety 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal i 3000 kcal.

Z reguły o poziomie kaloryczności diety pudełkowej decyduje klient. Nieliczne firmy cateringowe, które kierują się dobra praktyką, oferują konsultację ze specjalistą ds. żywienia. (1)

Dużym zainteresowaniem cieszą się diety niskokaloryczne, które, zdaniem dietetyków, nie dostarczają prawidłowych ilości wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Ale na catering pudełkowy decydują się przede wszystkim osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów.

Tymczasem, zdaniem specjalistów ds. żywienia, nie jest to skuteczny sposób na unormowanie masy ciała. Diety tego rodzaju bardzo często prowadzą do efektu jo-jo. Poza tym ubytek masy ciała w takich przypadkach jest skutkiem nie tylko skutkiem utraty tkanki tłuszczowej, ale też wody i – co gorsza białek budulcowych.

Diety niskoenergetyczne stosowane na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. (2,3)

Odchudzanie to proces długotrwały, niełatwy, który obejmuje nie tylko prawidłowy model żywienia, ale i systematyczną aktywność fizyczną.

Źródła:

  1. Maj A. „Dieta z pudełka” – motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznego. Acta Universitatis Lodziensis Folia Sociologica 2016; 58: 165–175
  2. Kłosiewicz-Latoszek L. Diety odchudzające – rodzaje i bezpieczeństwo, https://dieta.mp.pl/odchudzanie/wprowadzenie/72545,diety-odchudzajace-rodzaje-i-bezpieczenstwo. Data dostępu: 22.07.2018
  3. Paszek U. Diety alternatywne, https://dieta.mp.pl/diety/diety_alternatywne/63644,diety-alternatywne. Data dostępu: 22.07.2018