Skip to content

Czy estry stanoli roślinnych wpływają na wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu?

  • STANOLE ROŚLINNE

Estry stanoli roślinnych – aktywny składnik Benecolu – nie mają żadnego realnego wpływu na stężenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Choć zaobserwowano niewielkie zmniejszenie stężeń w przypadku niektórych karotenoidów, w tym beta karotenu (który w organizmie zamieniany jest w witaminę A), to stężenia nadal pozostają w prawidłowym zakresie referencyjnym. A każde niewielkie zmniejszenie stężenia może zostać w prosty sposób zrekompensowane dzięki stosowaniu produktów Benecol w ramach zdrowej, zrównoważonej diety, która jest bogata w owoce i warzywa – zawiera co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w tym odmiany pomarańczowe i czerwone, takie jak marchewka, dynia, kabaczek, morele, pomidory i mango.

Szukaj