Wszystko zaczęło się od Ingmara Westera, fińskiego naukowca, który wiedział, że stanole roślinne redukują poziom cholesterolu, częściowo blokując jego wchłanianie
i nie pozwalając mu dostać się do krwiobiegu.
Po latach badań odkrył, że w wyniku połączenia stanoli roślinnych z olejem rzepakowym powstają estry stanoli roślinnych. W taki właśnie sposób ten unikalny, opatentowany składnik może być wykorzystywany w produkcji żywności obniżającej poziom cholesterolu, jednocześnie nie wpływając na smak produktu.
Estry stanoli roślinnych stanowią fundament marki Benecol. Wierzymy, że poprzez dbanie o poziom cholesterolu, można wieść dłużej zdrowe życie, ciesząc się
z dobrego jedzenia i czasu spędzonego z przyjaciółmi i rodziną.
Marka Benecol po raz pierwszy została wprowadzona na rodzimy rynek przez Ingmara w Finlandii w 1995 roku jako część społecznej inicjatywy na rzecz zdrowia w celu obniżenia poziomu cholesterolu fińskiego społeczeństwa.
Nasz pierwszy produkt, margaryna, był tak popularny, że zaopatrzenie supermarketów musiało być racjonowane!
Przeskoczmy prawie dwie dekady, po których oferta marki Benecol w Finlandia rozrosła się od margaryn po jogurty i jogurty pitne, którym zaufały miliony ludzi na całym świecie za ich smaczny, wygodny i skuteczny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu.
Estry stanoli roślinnych w produktach Benecol zostały uznane za jedno z dziesięciu największych odkryć żywieniowych na świecie w ciągu ostatnich 30 lat.
Wiodący naukowcy w obszarze żywienia doszli do wniosku, że stanole roślinne są jednym z nielicznych składników odżywczych, które mogą naprawdę obniżyć poziom cholesterolu, czynnika ryzyka choroby wieńcowej serca. Istnieje ponad 80 badań klinicznych, potwierdzających ich działanie.