Czy każdy cholesterol jest „zły”?
Na całkowity poziom cholesterolu składa się cholesterol LDL i HDL. Ważny jest nie tylko poziom cholesterolu całkowitego, ale także relacja między poziomami cholesterolu LDL i HDL.
LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) to „zły” rodzaj cholesterolu. Jeśli we krwi jest zbyt dużo cholesterolu LDL, może on powoli gromadzić się w tętnicach, co powoduje, że stają się one węższe, przez co zwiększa się ryzyko choroby wieńcowej serca. Należy dążyć do obniżenia poziomu cholesterolu LDL poprzez zdrowe odżywianie i wprowadzanie do diety produktów Benecol® z estrami stanoli roślinnych.
HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) to „dobry” rodzaj cholesterolu. Pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z krwiobiegu i zwraca go do wątroby, gdzie jest rozkładany i wydalany z organizmu.
Do zapamiętania – należy dbać o to, by poziom cholesterolu LDL był niski, a poziom cholesterolu HDL wysoki.
CO TO JEST „WYSOKI” CHOLESTEROL?
Poziom cholesterolu mierzy się w jednostkach zwanych milimolami na litr krwi, skracanych w zapisie do mmol/l, lub miligrami na decylitr, w skrócie mg/dl. Zdrowi dorośli powinni utrzymywać poziom cholesterolu całkowitego poniżej 5 mmol/l, co odpowiada wartości poniżej 190 mg/dl.
Ryzyko chorób serca jest szczególnie wysokie, jeśli masz wysoki poziom cholesterolu LDL i niski poziom cholesterolu HDL.
Pamiętaj, że palenie tytoniu, wysokie ciśnienie krwi i otyłość to również czynniki ryzyka rozwoju choroby wieńcowej.
Czytaj również:
Orzechy laskowe – właściwości odżywcze i zdrowotne
Jak obniżyć, zbić wysoki cholesterol – sprawdzone metody