Skip to content
Łosoś w cytrynowej panierce

Łosoś w cytrynowej panierce

POŁĄCZENIE ŁOSOSIA Z CYTRYNĄ NADAJE DANIU WYJĄTKOWY SMAK.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
65 minut
Składniki
  • 500 g
    młodych ziemniaków
  • Panierka:
  • 30 g
    świeżej bułki tartej
  • 30 g
    płatków owsianych
  • 10 g
    anchois, odsączonych i posiekanych
  • 15 g
    kaparów, odsączonych i posiekanych
  • 1
    drobno starta skórka z cytryny
  • 2
    łyżki posiekanego szczypiorku
  • 25 g
    orzechów pini
  • 30 g
  • 130 g
    kawałków fileta z łososia
  • gotowane na parze szparagi lub fasolka
  • kawałki cytryny
Sposób
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C lub 180°C z termoobiegiem. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia i posmaruj Benecolem z oliwą z oliwek. Piecz przez 30 minut, od czasu do czasu potrząsając.
  2. Wymieszaj bułkę tartą, płatki owsiane, anchois, kapary, skórkę z cytryny, szczypiorek i orzeszki piniowe. Dodaj łyżkę Benecolu z oliwą z oliwek i wymieszaj na szorstką pastę. Połóż kawałki łososia na blasze do pieczenia i posyp bułką tartą. Piecz przez 15-20 minut.
  3. Łososia podawaj z ziemniakami, szparagami lub fasolką i kawałkami cytryny.

Szukaj