Łosoś w cytrynowej panierce
POŁĄCZENIE ŁOSOSIA Z CYTRYNĄ NADAJE DANIU WYJĄTKOWY SMAK.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
65 minut Składniki
-
500 gmłodych ziemniaków
-
Panierka:
-
30 gświeżej bułki tartej
-
30 gpłatków owsianych
-
10 ganchois, odsączonych i posiekanych
-
15 gkaparów, odsączonych i posiekanych
-
1drobno starta skórka z cytryny
-
2łyżki posiekanego szczypiorku
-
25 gorzechów pini
-
30 g
-
130 gkawałków fileta z łososia
-
gotowane na parze szparagi lub fasolka
-
kawałki cytryny
Sposób
- Rozgrzej piekarnik do 200°C lub 180°C z termoobiegiem. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia i posmaruj Benecolem z oliwą z oliwek. Piecz przez 30 minut, od czasu do czasu potrząsając.
- Wymieszaj bułkę tartą, płatki owsiane, anchois, kapary, skórkę z cytryny, szczypiorek i orzeszki piniowe. Dodaj łyżkę Benecolu z oliwą z oliwek i wymieszaj na szorstką pastę. Połóż kawałki łososia na blasze do pieczenia i posyp bułką tartą. Piecz przez 15-20 minut.
- Łososia podawaj z ziemniakami, szparagami lub fasolką i kawałkami cytryny.