Skip to content

Smażony łosoś cajun z pieczonymi ziemniakami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
45 minut
Składniki
  • Łosoś:
  • 700 g
    filetów z łososia
  • 1
    łyżka pieprzu cayenne
  • 2
    łyżki suszonej papryki
  • 1/2
    łyżki cebuli granulowanej
  • 1/2
    łyżki czosnku granulowanego
  • 3/4
    łyżki soli
  • szczypta suszonej bazylii
  • 2
    łyżki oleju
  • Tłuczone ziemniaki:
  • 800 g
    wczesnych lub młodych ziemniaków
  • 1/2
    łyżki soku z cytryny
  • 1
    łyżka nasion gorczycy
  • 3/4
    łyżki soli
  • świeży rozmaryn
  • Do filetów z łososia:
Sposób
  1. Wymieszaj składniki mieszanki przypraw Cajun (pieprz, papryka, czosnek, cebula, sól, bazylia).
  2. Pokrój filet z łososia na cztery kawałki. Posmaruj olejem po obu stronach. Obsyp mieszanką przypraw również po obu stronach ryby i wetrzyj w powierzchnię fileta. Wstaw do lodówki na około godzinę.
  3. GOTOWANIE
    Przygotuj ziemniaki w tym czasie. Porządnie umyj i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wylej wodę i odparuj ziemniaki.
  4. Do ziemniaków dodaj nasiona gorczycy i wlej połowę oleju, a następnie wymieszaj.
  5. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia i ostrożnie je rozgnieć.
  6. Posmaruj ziemniaki sokiem z cytryny, posyp solą i świeżym rozmarynem. Piecz w temperaturze 225 stopni na środkowej półce piekarnika przez 15 minut.
  7. Podgrzej 1 ½ łyżki oleju na patelni. Ułóż na niej kawałki łososia i zmniejsz ogień. W zależności od grubości filetów smaż na średnim ogniu przez 5–7 minut z każdej strony.
  8. Posmaruj filety z łososia Benecolem o smaku masła. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
Produkty użyte w tym przepisie

Szukaj