Smażony łosoś cajun z pieczonymi ziemniakami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
45 minut Składniki
-
Łosoś:
-
700 gfiletów z łososia
-
1łyżka pieprzu cayenne
-
2łyżki suszonej papryki
-
1/2łyżki cebuli granulowanej
-
1/2łyżki czosnku granulowanego
-
3/4łyżki soli
-
szczypta suszonej bazylii
-
2łyżki oleju
-
Tłuczone ziemniaki:
-
800 gwczesnych lub młodych ziemniaków
-
1/2łyżki soku z cytryny
-
1łyżka nasion gorczycy
-
3/4łyżki soli
-
świeży rozmaryn
-
Do filetów z łososia:
Sposób
- Wymieszaj składniki mieszanki przypraw Cajun (pieprz, papryka, czosnek, cebula, sól, bazylia).
- Pokrój filet z łososia na cztery kawałki. Posmaruj olejem po obu stronach. Obsyp mieszanką przypraw również po obu stronach ryby i wetrzyj w powierzchnię fileta. Wstaw do lodówki na około godzinę.
- GOTOWANIE
Przygotuj ziemniaki w tym czasie. Porządnie umyj i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wylej wodę i odparuj ziemniaki. - Do ziemniaków dodaj nasiona gorczycy i wlej połowę oleju, a następnie wymieszaj.
- Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia i ostrożnie je rozgnieć.
- Posmaruj ziemniaki sokiem z cytryny, posyp solą i świeżym rozmarynem. Piecz w temperaturze 225 stopni na środkowej półce piekarnika przez 15 minut.
- Podgrzej 1 ½ łyżki oleju na patelni. Ułóż na niej kawałki łososia i zmniejsz ogień. W zależności od grubości filetów smaż na średnim ogniu przez 5–7 minut z każdej strony.
- Posmaruj filety z łososia Benecolem o smaku masła. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
Produkty użyte w tym przepisie