Szybkie sosy: sos waniliowy
Z TYM SOSEM DESER BĘDZIE SMAKOWAŁ JAK NIGDY. JEDNA PORCJA ZAWIERA 0,8 G DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA 1,5 - 3 G STANOLI ROŚLINNYCH.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
10 minut Składniki
-
50 g
-
1łyżeczka mąki kukurydzianej
-
300 mlmleka 2% lub mleka sojowego
-
2łyżki drobnego cukru trzcinowego
-
1/2ekstraktu z wanilii lub zapachu waniliowego
Sposób
- Wymieszaj część mleka z mąką kukurydzianą.
- Wylej resztę mleka na patelnię z solidnym dnem, dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i Benecol o smaku masła.
- Kiedy Benecol o smaku masła roztopi się, wlej na patelnię masę z mąki kukurydzianej rozmieszanej z mlekiem i doprowadź powoli do wrzenia, nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje.
Produkty użyte w tym przepisie