Skip to content

Szybkie sosy: sos waniliowy

Z TYM SOSEM DESER BĘDZIE SMAKOWAŁ JAK NIGDY. JEDNA PORCJA ZAWIERA 0,8 G DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA 1,5 - 3 G STANOLI ROŚLINNYCH.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
10 minut
Składniki
  • 50 g
  • 1
    łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 300 ml
    mleka 2% lub mleka sojowego
  • 2
    łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2
    ekstraktu z wanilii lub zapachu waniliowego
Sposób
  1. Wymieszaj część mleka z mąką kukurydzianą.
  2. Wylej resztę mleka na patelnię z solidnym dnem, dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i Benecol o smaku masła.
  3. Kiedy Benecol o smaku masła roztopi się, wlej na patelnię masę z mąki kukurydzianej rozmieszanej z mlekiem i doprowadź powoli do wrzenia, nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje.
Produkty użyte w tym przepisie

Szukaj