Czy estry stanoli roślinnych mogą spowodować jakieś działania niepożądane?
Nie. Przede wszystkim, nie należy zapominać, że stanole roślinne stanowią już element naszej diety, ponieważ naturalnie występują w wielu roślinnych produktach spożywczych, takich jak płatki zbożowe, oleje roślinne, orzechy i ziarna, jednak tylko w niewielkich ilościach. Ponadto same stanole roślinne są zasadniczo niewchłaniane przez organizm, w zamian za to po prostu przechodzą przez nasz układ pokarmowy i są wydalane, dlatego właśnie nie powodują żadnych innych działań w organizmie, niż obniżanie stężenia cholesterolu.
Jeszcze nie jesteś przekonany? Nigdy nie zgłoszono działań niepożądanych w żadnym z licznych badań, które prowadzono z estrami stanoli roślinnych od wczesnych lat 90., a organy nadzoru na świecie, w tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, uznały, że są one bezpieczne i skuteczne pod względem obniżania stężenia cholesterolu.