Kruche ciasteczka
SPOSÓB NA USZCZĘŚLIWIENIE DOMOWNIKÓW. JEDNA PORCJA ZAWIERA 0,8G DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA 1,5-3 G STANOLI ROŚLINNYCH.
Liczba porcji: 15
Czas przygotowania
55 minut Składniki
-
175 g
-
75 gdrobnego cukru trzcinowego
-
175 gmąki
-
75 gmąki ryżowej
-
1/2łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób
- Rozgrzej piekarnik do 170°C lub 180°C z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Ubij Benecol z cukrem, aż uzyskasz jasną i puszystą masę.
- Wymieszaj mąkę, ryż i ekstrakt waniliowy drewnianą łyżką, aż konsystencja będzie podobna do bułki tartej.
- Zbierz ciasto i delikatnie wyrób, formując kulkę. Następnie schładzaj przez 30 minut zawinięte w folię spożywczą.
- Rozwałkuj ciasto na lekko obsypanej mąką powierzchni do grubości 1 cm. Posyp niewielką ilością cukru i delikatnie dociśnij do powierzchni. Wykrój ciastka o średnicy 7,5 cm.
- Piecz przez 15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią na złoty brąz. Przenieś wypieki na chłodną tacę. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniczku.
Produkty użyte w tym przepisie