Szybkie sosy: biały sos
WZMOCNIJ SMAK POTRAW WYŚMIENITYM BIAŁYM SOSEM. JEDNA PORCJA ZAWIERA 0,4 G DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA 1,5-3 G STANOLI ROŚLINNYCH.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
10 minut Składniki
-
25g
-
25gmąki
-
300mlmleka 2% lub mleka sojowego
-
Przyprawy
-
tarty ser
-
posiekane zioła
-
posiekany szpinak
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
1łyżeczka cukru
Sposób
- Umieść na patelni Benecol o smaku masła i wsyp mąkę.
- Podgrzewaj przez 2 minuty, mieszając, aż zacznie skwierczeć.
- Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wmieszaj mleko, dolewając małymi porcjami.
- Ponownie postaw patelnię na ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia, mieszając aż zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia i wymieszaj z ulubionymi przyprawami – (tartym serem, posiekanymi ziołami, posiekanym szpinakiem, gałką muszkatołową lub cukrem).
- Wskazówka
Jeżeli chcesz uzyskać sos beszamelowy, przed wlaniem na patelnię dodaj do mleka (i podgrzewaj do temperatury tuż poniżej wrzenia, a następnie zaparzaj przez 15 minut) kilka łodyżek pietruszki, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.
Produkty użyte w tym przepisie