Banany – właściwości odżywcze i zastosowanie bananów w diecie
Banan to owoc kontrowersyjny – choć przepyszny, zawiera sporo cukrów i kalorii. Fakt, po banany lepiej sięgać z umiarem, jednak nie warto zupełnie eliminować ich z jadłospisu. Przeczytaj o ich wartościach odżywczych, wpływie na zdrowie i samopoczucie.
ILE KALORII MA BANAN?
Kalorie w bananie to zagadnienie, które szczególnie interesuje osoby dbające o linię. 100 gramów banana to 89 kcal, co oznacza, że cały banan średniej wielkości ma około 105 kcal. Energia dostarczana przez ten egzotyczny owoc pochodzi głównie z węglowodanów. Błonnik w bananach stanowi natomiast 2,6/100 g. Ile białka ma banan? Niewiele, bo 1,1/100g (1).
Czy więc jedzenie bananów wpływa negatywnie na sylwetkę? Nie, jeśli zachowasz umiar. Choć banan uchodzi za owoc kaloryczny, doskonale sprawdza się w chwilach ochoty na coś słodkiego, a przecież ma dużo mniej kalorii niż batonik czy cukierki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE BANANA: WITAMINY I MINERAŁY
Prozdrowotne właściwości bananów wynikają między innymi z bogatej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów. Co zawiera banan? Otóż owoc ten jest szczególnie dobrym źródłem:
- potasu – banan zawiera jego solidną dawkę, a to bardzo ważna informacja dla osób dbających o zdrowie układu sercowo-naczyniowego, na który potas ma dobry wpływ (m.in. poprzez obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego),
- witaminy B6 – średni banan może pokryć nawet około 33% dziennego zapotrzebowania,
- witaminy C – w 100 gramach znajduje się 8,7 mg witaminy C, czyli mniej więcej 10% dziennego zapotrzebowania (1).
BANAN – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Oprócz pozytywnego wpływu na serce i układ krążenia, banan jest sprzymierzeńcem układu pokarmowego. Badania wykazują, że banany mają zdolność neutralizowania szkodliwego działania czynników uszkadzających błonę śluzową żołądka. Innymi słowy – zapobiegają wrzodom oraz wspomagają ich gojenie. Owoce bananowca powodują rozrost komórek śluzówki żołądka i zwiększają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną przed działaniem soków trawiennych. Osoby chorujące na wrzody powinny sięgać nie tylko po owoce, ale też mączkę z suszonych, niedojrzałych bananów, która w przypadku wrzodów ma najlepsze działanie (2).
Jeśli chcesz, aby Twoja dieta wpływała korzystnie również na zdrowie psychiczne, dodaj banana do porannej owsianki albo koktajlu. Banan jest źródłem witaminy B6, która wspiera produkcję „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny. Choć witaminę B6 można przedawkować, spożywanie jej w zalecanych ilościach może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji.
To jednak nie wszystko. Zawarty w bananie tryptofan (aminokwas egzogenny, który musi być dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem) to składnik odżywczy wspomagający m.in. walkę z bezsennością. Jeżeli więc zapomnisz o zjedzeniu banana na śniadanie, postaraj się skonsumować słodki owoc w ramach kolacji (3).
JEDZ BANANY – NA ZDROWIE!
Słodkie, pyszne, sycące – banany to owoce o wielu walorach. Możesz dodawać je do sałatek, jogurtu, wypieków albo jeść solo, bo to przekąska bliska ideałowi.
Jeżeli chcesz wesprzeć zdrowie układu sercowo-naczyniowego, oprócz bananów sięgaj po inne owoce oraz warzywa, bo nie mają wielu kalorii, za to mnóstwo składników odżywczych. Zadbaj o zdrową dietę tym bardziej, jeśli masz nadwagę, nadciśnienie lub podwyższony poziom cholesterolu. Poza warzywami i owocami uwzględnij w jadłospisie produkty pełnoziarniste, nabiał, chude gatunki mięsa, ryby, zdrowe oleje roślinne. W przypadku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu wypróbuj produkty Benecol® – zawierają stanole roślinne o udowodnionych właściwościach redukujących stężenie cholesterolu we krwi. Dbaj o siebie na co dzień – ograniczysz ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń, a przy okazji poprawisz sobie nastrój.
Czytaj również:
Jedzenie na obniżenie cholesterolu
Jak obniżyć, zbić wysoki cholesterol – sprawdzone metody